Kritiek op 'feitenvrije theorieën' over privacy in DWDD

Ministers reageren zelden op tv-programma's. En al helemaal niet op toneelstukken: de politiek houdt zich doorgaans verre van het domein van de kunstenaar.

Roelf Jan Duin

Toch voelde minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zich dinsdag geroepen om 'feitenvrije' theorieën van acteurscollectief De Verleiders in De Wereld Draait Door van maandagavond recht te zetten.

"Met stijgende verbazing geluisterd naar de beweringen van deze acteurs bij DWDD," twitterde Ollongren. "Het werk van de AIVD is geen toneelstuk. De mensen van de AIVD houden Nederland veilig, binnen de grenzen van de wet, met waarborgen voor onze privacy. Kom maar eens kijken, heren."

Geen experts
De theatershow #niksteverbergen, die volgende maand zeven keer in Carré wordt gespeeld, gaat over privacy. Acteurs Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Tom de Ket en Leopold Witte hebben ter voorbereiding niet met experts gepraat, want dat zou 'ten koste gaan van hun objectiviteit'.

Dat bleek.

Naast Ollongren fileerde ook techjournalist Daniël Verlaan het verhaal van de acteurs, die de ene na de andere onwaarheid debiteerden. Zo beweerden ze dat als je in een wijk met veel moslims woont en kunstmest koopt, je in de gaten wordt gehouden door de AIVD, en dat de geheime diensten je als verdachte aanmerken als je een keer afwijkt van je normale route naar je werk.

'Tien minuten feitenvrij over privacy en security lullen voor 1,5 miljoen mensen. Die je onnodig bang maakt en fout informeert,' schrijft Verlaan.

Reactie De Verleiders
De groep reageerde zelf met een verklaring: "De Verleiders maken actuele en geëngageerde toneelvoorstellingen met als doel het gesprek in de samenleving op gang te brengen en belangrijke onderwerpen zoals privacy op de agenda te zetten."

"Het item van De Verleiders in de uitzending van DWDD moet in de theatrale context van de voorstelling #niksteverbergen gezien worden. Iedereen is welkom om naar de voorstelling #niksteverbergen te komen kijken en daarna met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp."

Bekijk hier het hele DWDD-item:

Verder lezen

Acteur George van Houts (60) baarde vorig jaar opzien toen hij bij Pauw een complottheorie over 9/11 ontvouwde. Het zorgde voor spanningen binnen theatercollectief De Verleiders, waarmee hij nu weer het toneel bestijgt. 'Nee, ik ben niet gek.' Lees hier het hele interview met Van Houts over #niksteverbergen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden