Plus

Kris Kross Amsterdam: 'We balen als één iemand niet heeft staan dansen'

Kris Kross Amsterdam begon in 2011 als een feestje in Club Up in Amsterdam. Ondertussen is het feestje uitgegroeid tot een gelijknamig dj-trio dat deze week met de hit Sex Platina behaalde.

De broers Huisman en Yuki Kempees (r): 'Ik wil continu pieken zodat het publiek geboeid blijft en nog maar één ding wil doen: feesten.' Beeld Romy Treebusch
De broers Huisman en Yuki Kempees (r): 'Ik wil continu pieken zodat het publiek geboeid blijft en nog maar één ding wil doen: feesten.'Beeld Romy Treebusch

'Gaan we nu Yuki in het verhaal fietsen?" vraagt Jordy Huisman (31), nadat hij in het Amsterdamse café Wolfje heeft verteld over het begin van Kris Kross Amsterdam. De twee broers Jordy en Sander Huisman (35) verhuisden in 2011 van Castricum naar Amsterdam om een evenementenbureau te beginnen. "Gewoon ondernemen, toch," zegt oudste broer Sander. Het evenementenbureau bestaat nog steeds. Jordy: "Kunnen we niet een beetje reclame ervoor maken? Boottochtjes, heel leuk. En groepen krijgen korting."

Hoewel op het eerste feestje tachtig procent uit vrienden bestond, kwamen er volgens de jongens honderden mensen op af. Jordy vertelt er enthousiast over: "Als je Kris heette, kreeg je gratis muntjes en de dresscode was je kleren andersom dragen." De broers draaiden op hun eigen feest, waardoor ze snel in het Amsterdamse uitgaansleven werden geboekt als dj-duo. In 2014 ontmoetten ze Yuki Kempees (28) op het Damaris Festival.

Geluidsbox
Ja, dit is het moment om Yuki in het verhaal te fietsen. "Het begon op een mooie zomerdag in 2014," zegt Kempees. De broers moeten hard lachen. "Ik had een dj-act als MC met een dj, een vriend van mij. Jordy en Sander moesten na ons. Toen Sander opkwam zat ik op zo'n geluidsbox op het podium. Hij zei: 'Blijf maar zitten, zullen we samen even doorpakken?' En sindsdien zijn we met zijn drieën verder gegaan."

Sander: "We hebben Yuki transfervrij weggekocht. Hij ging van PEC Zwolle naar Ajax." Even een stilte. "Nee, van NAC Breda naar Ajax, want die dj komt uit Brabant." Als we het over optreden hebben, gaan de mannen er nog iets beter voor zitten. "We staan ook in het voorprogramma van Hardwell," zegt Jordy. "Heb je die stage gezien?" Kempees kijkt zenuwachtig, vervolgens gedreven: "We zijn niet van de yo yo en zeker niet straatachtig. We willen gewoon een feest bouwen. Mijn rol tijdens een optreden als MC is belangrijk. Ik wil namelijk continu pieken, waardoor het publiek geboeid blijft en nog maar één ding wil doen: feesten."

Ondertussen hebben de jongens een hele strategie bedacht over hoe een optreden moet gaan en hoe ze het achteraf analyseren. "We vergelijken het met een voetbalwedstrijd," zegt Kempees. "Als de muziek niet aangaat, staan we al 1-0 achter. Na het optreden zeggen we dan tegen elkaar: 'Het was een beetje een hobbelig veld of het miezerde.'"

Jordy: "We kunnen elkaar ook op onze flikker geven. We balen gewoon als we één iemand niet hebben laten dansen. Een tien kan natuurlijk niet altijd, maar het is wel belangrijk daar voor te gaan. Als je hard werkt, bereik je alles. Dus je moet gewoon het beste eruit halen."

Nick en Simon
Het gaat dus goed met Kris Kross Amsterdam. Met Cheat Codes scoorden de mannen een hit met Sex, op Denemarken staat het nummer op 1 en ze spelen deze zomer op 'een heel tof festival in België'. "Ja, we mogen het nog niet zeggen. Maar wij vinden het heel vet," zegt Jordy.

Kempees: "Een vriendin van mij is op vakantie in Frankrijk. Ze stuurde net een appje dat ze van het strand kwam, in de auto stapte en toen ons nummer op de radio hoorde. Dat is bizar."

In Nederland spelen de jongens zo'n beetje op elke plek. Nadat de hoogtepunten zijn opgenoemd benadrukken ze dat het ook niet altijd goed is gegaan. Sander: "We speelden een keer ergens, maar we sloten niet aan op het publiek. Jordy: "Daar hadden we het laatst nog over. Zet Nick en Simon neer in de Jimmy Woo of Pharrell Williams op het TROS Muziekfeest, dan weet je ook dat het niet gaat werken." Kempees: "De ene week sta je supervet te stagediven en de volgende week sta je voor alleen maar dronken mensen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden