Kranten: scepsis ondanks lastenverlichting

De dagbladen staan woensdag, de dag na Prinsjesdag, vol met details over de miljoenennota en de troonrede. De teneur: het gaat beter met het land, maar er is geenszins tijd om op onze lauweren te rusten.

Beeld anp

'Ambities overboord', kopt De Telegraaf. Volgens de krant is het kabinet klaar met regeren en lijkt Rutte II tot de verkiezingen van 2017 vooral 'op de winkel te gaan passen'. In het commentaar wordt aangestipt dat in de troonrede eerst binnenlandse thema's aan bod kwamen ('daar zit de goede boodschap') en pas daarna vraagstukken als terrorisme en vluchtelingen. 'Die keuze verraadt wat de coalitie van VVD en PvdA écht bezighoudt. De partijen willen in het gevlij komen bij de kiezer nu het verkiezingsjaar 2017 nadert', aldus De Telegraaf.

Het Financieele Dagblad vraagt zich af of het wel verstandig is om geen hervorming van belastingen, maar wel lagere lasten in te voeren. 'Op hoop van zegen', is het gevoel dat van Prinsjesdag achterblijft. Of misschien beter: 'Tegen beter weten in'. De krant wijst fijntjes op het advies van premier Rutte in april 2013. Toen waarschuwden economen voor te veel optimisme, maar zei Rutte dat mensen geld moesten uitgeven. Kort daarop moest het kabinet opnieuw zes miljard euro aan bezuinigingen aankondigen, brengt het FD in herinnering.

'Rutte zet de muziek wat zachter', concludeert de Volksrant in een analyse. Het was een troonrede zonder zelfgenoegzaamheid. Maar, met een groeiende economie, de stijgende koopkrachten en banengroei, was het Ruttes meest eenvoudige Prinsjesdag sinds zijn aantreden in 2010, aldus de krant.

Jeroen Dijsselbloem had het moeilijker, meent dagblad Trouw. Volgens de krant was één zin van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën illustratief voor de huidige staat van Nederland. 'Het gaat beter dan verwacht, maar niet goed genoeg.' Er waren weleens veel dramatischer voorspellingen over 2016, maar slik toch de jubelkreet nog maar even in, schrijft Trouw.

Het AD spreekt van 'onverwacht zwaar gemoed', waarmee koning Willem-Alexander de troonrede voorlas. Hij ziet volgens de krant een klein landje onder de dreiging van immigratie, oorlogen en terreur. Willem-Alexander wees nadrukkelijk over de grens, want daar, in de 'Grote Boze Buitenwereld', zoals het AD het noemt, loert het gevaar. Bijvoorbeeld in de vorm van de groeiende stroom vluchtelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden