Han Lips kijkt tv

Kortsluiting in het brein bij epilepsie, of toch niet?

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: 2Doc: Ik ben er even niet.

Han Lips
2Doc: Ik ben er even niet. Beeld NPO 2
2Doc: Ik ben er even niet.Beeld NPO 2

Volgens de dokter kan het niet. Bij een epilep­tische aanval slaat het brein op tilt en is er dus geen bewustzijn. Maar documentairemaker Maartje Nevejan zou toch zweren dat ze wel degelijk herinneringen heeft aan de ‘absences’ die ze als kind had. En dat hebben meer mensen met ‘absence-epilepsie’, zo bleek in de donderdag uitgezonden 2Doc documentaire Ik ben er even niet van Nevejan.

Deze vorm van epilepsie geeft momenten van kortsluiting in het brein, vooral bij kinderen. Ze zijn een paar seconden helemaal van de wereld, tot een paar keer per dag. Als ze opgroeien gaat het vaak vanzelf over. Fascinerend, vond Lips. Nooit van gehoord. Maar beangstigend. Zeker als de beelden die zich opdringen bij zo’n absence blijven terugkomen.

Eén vrouw herinnert zich een wolf met opgloeiende ogen. Ze omschreef het als een kat-en-muisspel. “Pakt ie me wel of niet?” Weer anderen vertelden over terugkerende beelden van een groot zwart gat, tv-detective Pepper of een broccoliachtige groene brij. Zelf vertelde Nevejan over haar herinnering van een olifant tussen haar kiezen.

Met die beelden ging ze aan de slag. Wat vinden kunstenaars en wetenschappers ervan? Wat zeggen ze over ons bewustzijn? De documentaire werd daarmee een bijna filosofische zoektocht: is niet alles om ons heen een constructie van ons brein? De wereldvermaarde beeldhouwer Anish Kapoor had een tamelijk overtuigende verklaring voor de terugkerende herinneringen na de absences, maar dat moet u zelf maar even terugkijken.

Het was wel een beproeving om de film tot dat moment uit te zitten. De herinneringen moesten blijkbaar geïllustreerd worden met een eindeloos aura van waai- en golfbewegingen en daarmee werd het wel heel zweverig. Maar een olifant tussen twee kiezen, dat had Lips wel graag gezien.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden