Plus

Koreaanse coupletten meebrullen bij Blackpink in Afas Live

De Koreaanse meidengroep Blackpink maakte haar debuut in Nederland. Kaartjes kostten 167 euro, maar Afas Live was vol.

Peter van Brummelen
Jennie Kim, Rosé, Lisa and Jisoo van Blackpink. Beeld Getty Images for YouTube
Jennie Kim, Rosé, Lisa and Jisoo van Blackpink.Beeld Getty Images for YouTube

De vriendinnengroep, vijf meiden van rond de vijftien jaar, is vanuit Duitsland hierheen gekomen. Maar Blackpink staat volgende week toch ook in Berlijn? “We konden niet langer wachten,” zegt Christine, de woordvoerster van het stel.

Haar ouders vonden het geen probleem dat ze voor Blackpink naar Amsterdam wilde, nee, móest. “Ze zijn mee. We staan op de camping.” Houden Christines ouders ook een beetje van K-pop? “Welnee, die houden alleen van oudemensenmuziek. Michael Jackson en AC/DC en zo. Van K-pop snappen ze he-le-maal niets.”

Heerlijk moet dat zijn, op je vijftiende liefhebber zijn van een muziekstroming waar je ouders echt helemaal niets van begrijpen. Toch staat en zit Afas Live zaterdagavond niet alleen vol met tieners. Twintigers, eveneens vooral vrouwelijk, zijn ook ruim aanwezig. En wat verder in het oog springt, is dat zeker een vierde van het publiek Aziatisch dan wel van Aziatische oorsprong is.

Europese tour

167 euro kostte een kaartje voor het eerste Nederlandse optreden van Blackpink, dat tevens de start is van een korte Europese tour. Voor concerten van popveteranen moeten ook wel eens zulke bedragen worden neergeteld, maar Blackpink bestaat nog maar een paar jaar. In de Afas lijkt niemand er echt mee te zitten. Enig gemor is er wel over de actie die 250 kaartkopers de gelegenheid bood een extra persoon mee te nemen.

Dat het bij een K-popconcert nogal anders toegaat dan bij een concert van een westerse popgroep, blijkt al voor aanvang van het optreden van Black Pink. Achter elkaar worden de grootste hits van de groep gedraaid (op YouTube goed voor echt honderden miljoenen views) en elke keer worden ze luid meegezongen, waarbij opvalt dat heel Nederlands ogende meisjes niet alleen de Engelse refreinen meebrullen, maar - fonetisch - ook de Koreaanse coupletten.

Laserlicht en vuurvlammen

De show van Black Pink is er een vol laserlicht en vuurvlammen. De muziek laveert heen en weer tussen R&B en dance en pop van de Lady Gaga-soort, maar klinkt toch ook onmiskenbaar Aziatisch. Door die Koreaanse teksten, maar ook door de manier van zingen van Jisoo, Jennie, Rosé en Lisa. Of de vier ook als zij dansen wel altijd echt zingen, is twijfelachtig.

Wel vijf pauzes zijn er. In een daarvan blijkt zich achter het videoscherm een complete live-band te bevinden, zo te zien bestaand uit Afro-Amerikanen. In een andere pauze zien we een filmpje waarin de Blackpinksters niet alleen een auto poetsen (dat kan dus erotisch), maar elkaar ook in auto’s achterna zitten. Met de groeten van een groot Koreaans automerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden