PlusBlikvangers

Koppoter en bakfiets in de Zeeheldenbuurt

Het hek in de Zeeheldenbuurt is gebaseerd op de vraag: wat zie je op weg naar school? Beeld Nosh Neneh
Het hek in de Zeeheldenbuurt is gebaseerd op de vraag: wat zie je op weg naar school?Beeld Nosh Neneh

Sinds 2014

Kunstenaar Kaptein Roodnat

Waar Van Diemenstraat / Van Linschotenstraat

Boven de statige entree van basisschool De Zeeheld prijkt het bouwjaar 1892. De ruimte rond de school is autovrij en er staan speeltoestellen, maar aan de kant van de Van Diemenstraat is veel verkeer. Spelende kinderen kunnen makkelijk achter een bal aanrennen. Daarom werden ontwerpers Marleen Kaptein en Stijn Roodnat, die samenwerken onder de naam Kaptein Roodnat, door stadsdeel West en woningbouwvereniging Eigen Haard benaderd om er een hek te maken.

Misschien niet helemaal toevallig, want de studio van Kaptein Roodnat is vlakbij, aan de overkant van de Van Diemenstraat. Het duo had al opvallende projecten gedaan op andere scholen en zorginstellingen. Op een schoolplein in Den Haag kronkelt bijvoorbeeld een geelgroene buis over het hele terrein. De buis neemt verschillende functies aan. Hij begint als reling, maar wordt vervolgens klimrek, voetbalgoal, glijbaan, korfbalpaal en zitelement.

Voor de Van Diemenstraat bedacht het duo een hek dat gebaseerd was op kindertekeningen. Iets dergelijks hadden ze ook al eens in New York gedaan, waar de hekken waren geïnspireerd door graffiti.

In de studio laat Marleen Kaptein het eerste ontwerp van het hek in de Van Diemenstraat zien, waarvoor haar eigen kinderen de tekeningen hadden gemaakt. In dat ontwerp zaten ook een lange tafel en diverse banken verwerkt. De tafel is in een latere fase gesneuveld, maar twee banken zijn wel in het hek terechtgekomen.

Toen ze de opdracht kregen, vroegen ze kinderen van De Zeeheld een tekening te maken met de vraag: wat zie je op weg naar school? Het aanbod was divers, van prachtige koppoters tot tekeningen van bakfietsen en complete straten. Een meisje schreef de cijfers 1 tot en met 10, die aan het eind van het hek terechtkwamen.

Kaptein Roodnat wilde dat alle leeftijden vertegenwoordigd waren, maar sommige tekeningen waren moeilijk over te zetten in staal. Tekeningen met ‘zwevende’ stippen en vormpjes zijn bijvoorbeeld lastig, omdat het staal uiteindelijk één geheel moet vormen. Kaptein: “Op een gegeven moment ga je de tekeningen als een dj samplen en bij elkaar zetten.” De tekeningen werden gescand en vervolgens omgezet naar een lasersnijprogramma. Alle scherpe randjes op het beeldscherm zouden gevaarlijke stalen punten zijn geworden, dus elke lijn moest zorgvuldig worden nagekeken.

Nu het hek zes jaar oud is, voegt het cortenstaal zich goed naar het straatbeeld. Het hek is stoer, maar van dichtbij zie je het aandoenlijke handschrift van de kinderen. Al zijn sommige tekeningen niet meer goed te zien door de planten die er inmiddels doorheen groeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden