Koningin Beatrix opent DeLaMar Theater

Koningin Beatrix (M) opent zondag het DeLaMar Theater in Amsterdam in aanwezigheid van Joop (R) en Janine van der Ende (L). De koningin onthulde beelden van Wim Sonneveld en Mary Dresselhuys bij de twee theaterzalen die hun naam dragen. Na een rondleiding door het theater aan de Amstermdamse Marnixstraat woonde de koningin de premiere bij van de musical La Cage aux Folles. Foto ANP Beeld
Koningin Beatrix (M) opent zondag het DeLaMar Theater in Amsterdam in aanwezigheid van Joop (R) en Janine van der Ende (L). De koningin onthulde beelden van Wim Sonneveld en Mary Dresselhuys bij de twee theaterzalen die hun naam dragen. Na een rondleiding door het theater aan de Amstermdamse Marnixstraat woonde de koningin de premiere bij van de musical La Cage aux Folles. Foto ANP

AMSTERDAM - Koningin Beatrix heeft zondagmiddag het DeLaMar Theater aan de Marnixstraat in Amsterdam geopend. Tijdens een rondleiding door Joop en Janine van den Ende, die acht jaar geleden het initiatief namen om het Nieuwe de la Mar Theater te herbouwen, onthulde ze beelden van Wim Sonneveld en Mary Dresselhuys bij de twee theaterzalen die hun naam dragen.

Bij aankomst van de koningin zaten ruim 1500 genodigden al in de zalen. Ze zagen via grote schermen hoe de vorstin een rondgang maakte door het gebouw dat is ontworpen door de architecten Jo Coenen en Arno Meijs. In de foyers bekeek de koningin de permanente fototentoonstelling met werk van onder anderen Erwin Olaf en Viviane Sassen.

Na de rondleiding woonde de koningin de première bij van de musical La Cage aux Folles. Gelijktijdig ging het toneelstuk Ontrouw in première.

De nieuwbouw van het theater nam vijf jaar in beslag en kostte 65 miljoen euro, dat is opgebracht door de VandenEnde Foundation. Voorzitter Ryclef Rienstra van de VandenEnde Foundation zei dat het vlaggenschip DeLaMar moet uitgroeien ''tot een gastvrij, cultureel en ondernemend kunsthuis'', dat in tijden van bezuinigingen niet bij de pakken neer moet zitten, ''maar laat zien dat alles wat waardevol is, niet willoos is''.

Mecenas van Amsterdam
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan noemde het DeLaMar een groot cadeau voor de stad. ''Bezoekers stappen van de straat een paleis binnen'', sprak Van der Laan. ''Joop en Janine hebben een schat aan theaterervaring in dit gebouw verwerkt. Het is heerlijk dat zij niet op cultuur bezuinigen. Joop, je bent de mecenas van Amsterdam.''

Zijn voorganger Job Cohen zei dat het echtpaar Van den Ende ''iets geweldigs aan Amsterdam heeft gegeven. Aan de Amsterdammers en alle Nederlanders, die allemaal van cultuur houden.'' Namens het vriendencomité overhandigde Cohen een cheque van 573.125 euro aan de mecenas, afkomstig van 76 sponsors en bestemd voor internationale theaterproducties.

Zelf sprak Van den Ende van een bijzondere dag na acht jaar voorbereiding. ''Is het een droom? Een einddoel? Het is gewoon fijn, dat hier iets positiefs gebeurt.'' Hij vertelde dat tien jaar foundation Janine en hem veel vreugde had gebracht. Hij wenste dat het DeLaMar ''een huis wordt van vrije producties, van voorstellingen die er anders niet waren geweest.'' (ANP)

Interieur van het net geopende DeLaMar. Foto ANP Beeld
Interieur van het net geopende DeLaMar. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden