Plus

Komen er nog meer schandalen in de modewereld na #MeToo?

De modewereld keek lang de andere kant op, tot ze niet meer om het afdanken van de grijpgrage modefotograaf Terry Richardson heen kon. In 2018 gaan er volgens insiders nog vier grote koppen rollen. #MeToo en de stand van zaken in modeland.

Fiona Hering
Bruce Weber werd begin december beschuldigd van aanranding Beeld afp
Bruce Weber werd begin december beschuldigd van aanrandingBeeld afp

Het kwam niet uit de lucht vallen. De verhalen over Terry Richardsons seksuele wangedrag ten opzichte van modellen zongen al jaren rond. Maar aangezien de hele aardbol dankzij #MeToo meekeek, moést de mode-industrie de Amerikaan wel uitkotsen toen er dit jaar weer nieuwe beschuldigingen kwamen.

Het ene verhaal nog walgelijker dan het andere. Met in de hoofdrol continu Richardsons uit de kluiten gewassen geslachtsdeel, waar hij zo graag mee pronkt. Inmiddels is Richardson openlijk persona non grata verklaard door uitgeverijen Condé Nast en Hearst, en modehuizen Bulgari en Valentino.

Het Amerikaanse model Cameron Russell vraagt sinds oktober in een online campagne aandacht voor de intimidatie en vernedering van modellen door fotografen en anderen in de industrie. #MyJobShouldNotIncludeAbuse is inmiddels een wereldwijde beweging waarin de beschuldigingen variëren van intimidatie tot verkrachting. Veel klachten over hotelkamermeetings lijken op wat we 'kennen' van filmproducent Harvey Weinstein.

Daarop volgde begin november een open brief aan de mode-industrie van het Britse model Edie Campbell, gepubliceerd in de modekrant Women's Wear Daily (WWD), waarin Campbell haar werk omschrijft als een 'schoolreisje voor alle leeftijden', waar persoonlijke en professionele normen vervagen tot het moeilijker wordt te bepalen wat ongeoorloofd gedrag is op de werkvloer. "Uitgesproken seksuele grapjes, suggestieve commentaren - ze glijden allemaal onder de radar in deze 'fun' en 'creatieve' industrie. Werk ziet er voor mij niet uit als werk: ik kleed me uit voor het oog van de mensen met wie ik werk, ik reis met ze, word dronken met ze, ze vragen me met wie ik seks heb, we vertellen elkaar verhalen, we ginnegappen, we roddelen, en we worden part of the gang."

Als 'artistiek genie' krijg je in deze business carte blanche om je creativiteit te botvieren, schreef Campbell. "En als die creativiteit alleen na middernacht stroomt, of alleen opbloeit bij halfnaakte jonge mannen of vrouwen, then so be it."

Vingers in de mond
De modewereld hield intussen de adem in, want Richardson was vast niet de enige. En inderdaad, begin december werd Bruce Weber (71) tijdens een persconferentie in Californië door twee geëmotioneerde mannelijke modellen beschuldigd van aanranding. De fotograaf zou tijdens een casting zijn vingers in de mond van Jason Boyce hebben gestopt, hem hebben gedwongen zijn ogen te sluiten, en gefluisterd hebben: 'Hoe ambitieus ben je?' Model Mark Ricketson zei, net als Boyce, gedwongen te zijn geweest zijn geslachtsdelen te betasten, terwijl Weber foto's maakte.

Een feestje rond het nieuwste boek van Weber bij Art Basel Miami (sponsors Vanity Fair en Hyundais luxemerk Genesis) werd afgelast, maar Grace Coddington, creative director- at-large van Vogue en goede vriendin van Weber, nam als charmeoffensief een gesigneerd exemplaar in ontvangst. Om het boek bij een half miljoen volgers te pluggen, postte ze de foto op sociale media. Dat leverde zo'n storm woedende commentaren op dat de foto inmiddels is verwijderd. Volgens WWD heeft L'Oréal de campagne van een Ralph Lauren mannengeur, gefotografeerd door Weber, teruggetrokken. De advertenties zouden in januari verschijnen. Weber heeft kort voor kerst bij monde van zijn advocaat gereageerd en ontkent alle beschuldigingen.

Gefluisterde namen
Er zijn nog meer schandalen op komst. The New York Times noemde Terry Richardson in oktober het topje van de ijsberg. De krant werkt volgens WWD sinds november aan een groot artikel over misbruik door fotografen in de mode-industrie, waardoor er hoogstwaarschijnlijk koppen van formaat gaan rollen. Vier namen gonzen al weken in de industrie, maar ze worden nog slechts gefluisterd tot er voldoende dappere modellen opstaan die hun ervaringen publiekelijk willen delen, ook in de rechtszaal.

Positief gezien gaat 2018 hopelijk een einde maken aan misbruik in de mode-industrie én daarnaast ruimte bieden aan een nieuwe generatie getalenteerde modefotografen. Maar hoe kijken we in de toekomst nog naar foto's - sommigen iconisch en opgenomen in de collecties van vooraanstaande musea - gemaakt door vermeende of bewezen misbruikers?

2018 zou ook de ondergang kunnen inluiden van Marchesa, het modehuis van Keren Craig en Georgina Chapman, de vrouw van Harvey Weinstein, die er veel geld in stak. Want wie wil er nog een label dragen dat zijn succes dankt aan de chantagemiddelen van een seksueel roofdier? Weinstein dwong 'zijn' genomineerden immers om Marchesa te dragen naar de Oscars en Golden Globes.

Op Chapmans social media is het stil sinds 6 oktober. Onderduiken lijkt wijs in deze situatie, maar in modekringen geldt: een dag niets gepost, een dag niet geleefd.
Richardson doet het daarom anders. Hij laat zien dat thuis alles koek en ei is, hij vertoeft met vrouw en tweeling ergens in de sneeuw. Weber post foto's van een gezellige kerst in Southampton met zijn honden en een roeiboot vol cadeaus.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden