PlusPodcast

Knorrepodcast: voor onderbroekenlol en serieuzere kost

Mike Peek

Podcast
Knorrepodcast
Door Martijn Koning, Sander van Opzeeland

De Knorrepodcast. Beeld Prive
De Knorrepodcast.Beeld Prive

Wie bij het lezen van de titel direct met zijn ogen rolt, kan de Knorrepodcast maar beter links laten liggen. Cabaretier Martijn Koning kijkt niet op een woordgrap meer of minder. Dat leidt geregeld tot enig chagrijn bij de andere host, Sander van Opzeeland, waar Koning dan weer heel hard om moet lachen.

Het onderwerp van deze podcast zijn de heren zelf. Je luistert naar vrienden die het nieuws bespreken, verhalen uit de oude doos oprakelen of, nog leuker, elkaar afzeiken. Van Opzeeland is de semi-intellectueel, Koning heeft nog nooit een televisieklus geweigerd. De energie uit die botsing lijkt onuitputtelijk.

Het is heerlijk om regelmatig naar de originele geest van Van Opzeeland te kunnen luisteren. Hij is een van de beste stand-uppers die we hebben, maar vertoont zich maar zelden in het theater. Het reizen staat hem tegen, net als het steeds opnieuw opdreunen van dezelfde grappen. Wat het extra lollig maakt is dat Van Opzeeland, al dan niet onder invloed van enkele glazen wijn, soms vergeet dat hij een verhaal al vaker heeft verteld.

Hoe fijn hun dynamiek ook werkt, de Knorrepodcast is op zijn best als er een gast aanschuift. Zo komt Raoul Heertje regelmatig langs. De oprichter van Toomler werd jaren geleden uit zijn eigen comedyclub getrapt. Dat leidt tijdens zijn eerste bezoekjes tot prachtige discussies over ego’s, misverstanden en de vraag of je een vertrouwensbreuk ooit écht kunt lijmen.

De gesprekken schieten dus heen en weer tussen onderbroekenlol en wat serieuzere kost. Dat gebeurt zeker ook als Daniël Arends te gast is. Er zijn weinig mensen die zo eerlijk over hun identiteit en verdedigingsmechanismes praten als hij. Tegelijk haalt Arends met fraaie oneliners uit naar bijvoorbeeld de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, waar hij naar eigen zeggen niets heeft geleerd. Het doel van die opleiding? “De betere middelmaat inzetbaar maken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden