PlusAlbumrecensie

Knap geschreven vioolconcert: John Williams heeft meer in zijn mars dan alleen filmmuziek

We kennen John Williams allemaal van zijn filmmuziek (Jaws, Star Wars), maar zijn Tweede vioolconcert, geschreven voor en uitgevoerd door Anne-Sophie Mutter, is een knap werkstuk.

Erik Voermans
null Beeld

Er was een tijd dat je bij het horen van de naam John Williams meteen dacht aan de gitarist. In de jaren zeventig was hij een absolute ster op zijn instrument. Inmiddels wordt deze John Williams allang overschaduwd door de gelijknamige componist (90), die zich sinds zijn soundtracks voor de Star Wars-films, Jaws en Schindler’s List diep in het collectieve bewustzijn heeft genesteld.

Williams zal blij zijn met zijn succes, maar er zal ook iets knagen, namelijk dat hij als serieus componist, zoals dat heet, veel minder prestige heeft. Geen van zijn werken behoren tot de canon van de moderne muziek. Gevreesd moet worden dat geen hond afkomt op concerten waarop niet ook minstens een paar filmscores worden gespeeld.

Zo bezien is het veelzeggend dat de opname van zijn nieuwe, Tweede vioolconcert, geschreven voor Anne-Sophie Mutter en ook door haar uitgevoerd, begeleid door de Boston Symphony met Williams op de bok, vergezeld gaat van wat stukken uit bekende films. Hij maakte nieuwe arrangementen voor Mutter, dat nog wel.

Zijn Tweede vioolconcert is een knap geschreven werkstuk, overwegend atonaal, fraai georkestreerd, vol dramatische momenten, dat door Mutter met ziel en zaligheid wordt vertolkt in haar kenmerkende opgefokte stijl. Op haar beste momenten doet de muziek denken aan Alban Berg, maar meestal klinkt ze totaal anoniem. En dat is misschien het hele punt.

Klassiek

John Williams
Violin Concerto No. 2
(Deutsche Grammophon)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden