PlusBoekrecensie

Klopjacht met razende plotwendingen van Sebastian Fitzek

Marjolijn de Cocq
Het Geschenk Sebastian Fitzek, boeken, boek, kosteloos Beeld Getty Images/EyeEm
Het Geschenk Sebastian Fitzek, boeken, boek, kosteloosBeeld Getty Images/EyeEm

Een behoorlijk sterke maag is vereist voor (zeker) de eerste pagina’s van Het geschenk van Sebastian Fitzek. Hoofdpersoon Milan Berg wordt in de wasserij van de penitentiaire inrichting JVA Tegel in Berlijn niet zomaar te grazen genomen. Vijf medegevangenen hebben er flink voor betaald daar een nacht met deze nieuweling alleen te worden gelaten. Twee knielen op zijn schouders, twee houden zijn benen vast, en de vijfde, een zwaar hijgende bonk van 120 kilo met een metworstadem, schuift iets in zijn anus dat aanvoelt als een met prikkeldraad omwikkelde gevechtsknots. Openingszin: ‘Hij was naakt en werd in tweeën gespleten.’

De toon is gezet.

De Duitser Fitzek geldt als een grote in het genre van de psychologische thrillers. Zijn debuut, De therapie, was in 2006 een bestseller in Duitsland en verdreef De Da Vinci Code van de eerste positie. Het geschenk, zijn zeventiende titel inmiddels, was in 2019 het bestverkochte boek.

Die nacht in de wasserij begint Milan onder dreiging van nog een verkrachting, ditmaal met een tot tweehonderd graden opgewarmd stoomstrijkijzer, te rammen ‘tot in zijn twaalfvingerige darm’ (ja sorry), op bevel van gevangenismaffioso Zeus te vertellen hoe hij in de gevangenis is beland.

Het is een wonderlijke constructie vol waaroms. Waarom wil deze Zeus met zijn bonte verzameling psychopaten weten waarom Milan vastzit en of hij schuldig is of niet, waarom moet dat relaas per se zo worden afgedwongen? Het wordt pas op het einde (enigszins) verklaard.

Wonderlijker nog (of zo u wilt: ongeloofwaardig) zijn de razende plotwendingen vanaf het moment dat Milan bij een stoplicht in een auto een doodsbang meisje ziet dat een briefje tegen het raam drukt. Milan, zoals 6,2 miljoen (!) landgenoten analfabeet, kan het niet lezen. Maar hij begint met zijn vriendin Andra – die hij heeft leren kennen toen hij de American diner waar zij werkte overviel en zij met een honkbalknuppel zijn schedel brak – een klopjacht die hem tot de diepste krochten van zijn eigen verleden en ziel brengt.

Op de Frankfurter Buchmesse van 2017 kwam Fitzek in contact met Alfa-Selbsthilfe, een vereniging van voormalige analfabeten. Dit opende zijn ogen voor de psychische, sociale en beroepsmatige gevolgen van niet kunnen lezen. Dat vormde de inspiratiebron voor Het geschenk en het is vooral die met inleving beschreven hinderpaal van Milan waardoor je de rest van deze rare rollercoaster voor lief neemt.

Het Geschenk. Beeld The House of Books
Het Geschenk.Beeld The House of Books

Thriller

Sebastian ­Fitzek
Het Geschenk
Vertaald door Michel Bolwerk
The House of Books, €21,95
335 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden