Klokkenluider Manning biedt excuses aan tegenover krijgsraad

De Amerikaanse militair en klokkenluider Bradley Manning heeft zijn excuses aangeboden voor zijn daden en het kwetsen van de Verenigde Staten. Hij deed dat woensdag voor de krijgsraad.

Bradley Manning Beeld ap
Bradley ManningBeeld ap

'Het spijt me dat ik mensen heb gekwetst. Het spijt me dat ik de Verenigde Staten heb gekwetst', aldus Manning. 'Ik bied mijn excuses aan voor de onverwachte uitkomsten van mijn daden. De afgelopen 3 jaar zijn een leerzame ervaring voor mij geweest'.

De 25-jarige Manning, in uniform en met bril, zei dat hij helaas de tijd niet kan terugdraaien om het anders te doen. 'Ik begrijp dat ik moet boeten voor mijn beslissingen'. Manning zei ook dat hij 'een beter iemand wil zijn' en naar school wil.

Computerfraude
Manning werd eind juli schuldig bevonden aan onder meer spionage en computerfraude. Hij had toegegeven dat hij honderdduizenden geheime overheidsdocumenten aan onthullingssite WikiLeaks heeft gegeven. Hij kan daarvoor 90 jaar cel krijgen.

De man die de WikiLeaks-affaire aan het rollen bracht, werd echter vrijgesproken op het zwaarste punt van de tenlastelegging: hulp aan de vijand. Het is de verwachting dat Manning op zijn vroegst volgende week zijn straf te horen krijgt.

Manning werd in mei 2010 in Irak gearresteerd. In hetzelfde jaar begon WikiLeaks met het publiceren van honderdduizenden vertrouwelijke documenten, waaronder veel informatie van en over het Amerikaanse leger. Daaronder was een videoband van een aanval van de Amerikanen in 2007 met Apache-helikopters, waardoor 12 ongewapende mensen in Bagdad omkwamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden