#klimaatkonijn nieuwe mascotte klimaatverandering?

Vergeet de zielige ijsbeer op een smeltende ijsschots, Zondag met Lubach en Gerrit Hiemstra proberen van een konijn de nieuwe mascotte voor de klimaatverandering te maken.

ANP/Het Parool
Het klimaatkonijn heeft de plek van de ijsbeer ingenomen als mascotte voor zorgen om het klimaat. Beeld Zondag met Lubach
Het klimaatkonijn heeft de plek van de ijsbeer ingenomen als mascotte voor zorgen om het klimaat.Beeld Zondag met Lubach

In de laatste aflevering van het seizoen van Zondag met Lubach besteedde presentator Arjen Lubach aandacht aan het feit dat de politieke partijen in de verkiezingscampagne opvallend weinig aandacht voor het klimaat leken te hebben.

Hij liet een filmpje zien van VVD-coryfee Ed Nijpels, die het had over een 'klimaatkonijn' dat bij de kabinetsformatie 'uit de hoge hoed' gaat komen.
'Na de rekeningrijdrups, de eigenrisicoeend en de belastingbaviaan is er nu ook het klimaatkonijn,' voegde Lubach eraan toe.

NOS-weerman en meteoroloog Gerrit Hiemstra deed na de uitzending een oproep op Twitter: 'Zet #klimaatkonijn in je twitternaam als je het klimaat belangrijk vindt!'.

Sindsdien prijkt achter zijn twitternaam een emoji van een konijn.

Klein gebaar
Het #klimaatkonijn vermenigvuldigt zich nog niet zo snel als 'America first, Netherlands second', maar politieke partijen worden via Twitter wel opgeroepen om #klimaatkonijn op de agenda te zetten bij de onderhandelingen.

Hiemstra: "Het is natuurlijk een klein gebaar, maar elk beetje extra aandacht is goed. En het is wel een manier om duidelijk te maken dat het onderwerp je zorgen baart. We kunnen er alleen iets aan veranderen als iedereen mee doet. Dit probleem los je niet op met een klein groepje idealisten of wetenschappers."

Tot nu toe komt #klimaatkonijn voor in ruim 3200 tweets, dat is vooralsnog een ruime voorsprong op #paashaas.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden