Review

Kleuterleider wordt prooi in eigen dorp *****

Met het aangrijpende drama Jagten (de jacht), waarin een kleuterleider ten onrechte wordt beschuldigd van seksueel misbruik, is de Deense filmmaker Thomas Vinterberg terug op het meesterlijke niveau van zijn succesfilm Festen.

Jos van der Burg
Mads Mikkelsen staat er als van ontucht beschuldigde kleuterleider toch niet helemaal alleen voor Beeld
Mads Mikkelsen staat er als van ontucht beschuldigde kleuterleider toch niet helemaal alleen voor

Succes kan een vloek zijn, ervoer Thomas Vinterberg na de overdonderende zegetocht van het familiedrama Festen in 1998. Zijn flirt met Hollywood (It's all about love) en samenwerking met collega Lars von Trier (Dear Wendy) eindigden in flops. Tien jaar na Festen zat de filmmaker artistiek en privé (echtscheiding) volledig aan de grond.

Met Submarino, een drama over twee broertjes en hun alcoholistische moeder, sloeg hij twee jaar geleden de weg omhoog in. Dat het geen tijdelijke opleving was, bewijst het in een dorpje spelende Jagten. Daarin belandt de net gescheiden, 42-jarige kleuterleider Lucas (Mads Mikkelsen, beste acteur in Cannes - wat is die man goed! - en ook te zien in A royal affair) in een hel als de bozige kleuter Klara (Annika Wedderkopp), de dochter van zijn beste vriend (Thomas Bo Larsen), op school zegt dat zij zijn piemel heeft gezien.

De film maakt de kijker meteen duidelijk dat dit fantasierijke onzin is, maar de opmerking zet een niet meer te stuiten lawine in gang. Buitengewoon knap en volkomen geloofwaardig toont Jagten wat tunnelvisie is. Een schoolpsycholoog stelt zulke suggestieve vragen aan Klara, dat ze wel tot bevestiging van misbruik moeten leiden.

Als de schoolleiding ("Kinderen liegen niet") op een geëmotioneerde ouderavond ouders vraagt om op symptomen van kindermisbruik (nachtmerries, bedplassen) te letten, komen er snel meer beschuldigingen van misbruik.

Niemand wil nog iets met Lucas te maken hebben. De kleuterleider is in de dorpsgemeenschap van het ene op het andere moment een paria ("Ik hak je pik eraf"). Dat Klara tegen haar moeder opbiecht, dat ze maar wat heeft geroepen ("Ik heb gewoon iets doms gezegd"), maakt niet meer uit: de vrouw ziet het als verdringing. Dat Lucas wordt vrijgesproken, maakt ook niet uit, want de dorpelingen zijn overtuigd van zijn schuld. Er vliegt een steen door de ruit van zijn huis en hij wordt de supermarkt uitgeslagen.

Lucas is een prooi, zoals de herten in de omgeving, waarop hij in betere tijden met dorpelingen jaagde.

Voor alle duidelijkheid: Jagten bagatelliseert kindermisbruik niet, maar laat zien wat er gebeurt als in een gemeenschap irrationaliteit het voor het zeggen krijgt. De dramatisch perfect opgebouwde film beschuldigt niet, maar toont het ontstaan en aanzwellen tot orkaankracht van massahysterie.

Vinterberg kent zijn klassiekers, want Jagten doet denken aan Fritz Langs Fury, waarin een uitzinnige menigte een ten onrechte van kidnapping verdachte man wil vermoorden. Ook Hitchcocks onschuldige personages in een Kafkaëske wereld en de bloeddorstige gemeenschap in Sam Packinpahs Straw dogs zijn nooit ver weg.

Jagten is Vinterbergs tweede meesterwerk.

Bioscoop: Cinecenter, Movies 1, Pathé City 3, Rialto
Regie: Thomas Vinterberg
Met: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden