Tip

Kleurrijke miniaturen, geïnspireerd door het Nederlandse landschap

Het Parool
Met Miniature Moments, handgemaakte schaalmodellen, komen ontwerpers Sue Doeksen en Spitsberg tegemoet aan de behoefte toch even te ontsnappen aan de stedelijke realiteit. Beeld Floor Knaapen
Met Miniature Moments, handgemaakte schaalmodellen, komen ontwerpers Sue Doeksen en Spitsberg tegemoet aan de behoefte toch even te ontsnappen aan de stedelijke realiteit.Beeld Floor Knaapen

Er zijn steeds minder plekken waar we een verre horizon, kustlijnen, een vuurtoren of een open veld vinden. Waarom voelen mensen zich hiertoe aangetrokken? Wat zet ze aan om op zoek te gaan naar plekken die verstilling en rust brengen? Is het alleen de schoonheid of zoekt de mens naar inspiratie, geruststelling of geborgenheid met het idee dat we ondanks ­dagelijkse beslommeringen en ­onze nietigheid toch deel uitmaken van een groter geheel?

In de stad is alle ruimte met huizen en wegen volgebouwd. Het uitzicht verandert continu. Het typisch ­Nederlandse ‘lekker uitwaaien’ op vrije dagen met een dagje naar het strand of fietsen door de natuur blijft aantrekkelijk, maar is niet makkelijk te verwezenlijken. Met ­Miniature Moments, handgemaakte schaalmodellen, komen de ontwerpers Sue Doeksen en Spitsberg tegemoet aan de behoefte toch even te ontsnappen aan de stedelijke realiteit.

Doeksen en Spitsberg constateren dat we open en lege plekken in ­Nederland steeds minder vinden. Als alternatief voor die schaarse plekken hebben ze Miniature ­Moments gemaakt: handgemaakte schaalmodellen, geïnspireerd door het Nederlandse landschap. Ze bieden een plek om naar te ontsnappen, om te dromen en creativiteit te prikkelen. Een blauwe ­molen met zwarte wieken, een strand met een roze parasol, een hutje op de hei of een oranje met wit gestreepte windvanger verbeelden weidse plekken waar mensen uitwaaien en tot rust komen.

“We hebben bewust geen personen toegevoegd, zodat de bezoeker zich directer verbonden voelt met de objecten,” zegt Spitsberg. “De eerste bezoekers refereerden aan Alex van Warmerdam en David Hockney en noemden het tussentijds. Mensen kunnen verwachten dat de kleurrijke expositie tot de verbeelding spreekt.”

De veertien kleurrijke miniaturen, met een beperkte oplage van tien stuks zijn te zien op zaterdag 20 en 27 juni bij Unobvious in De Hallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden