PlusMode

Kleding modemerk Ivanka Trump massaal gedumpt

Een Trumpnazaat is een winnaar, dat leerde Ivanka al jong van haar vader. Maar net als de Amerikaanse president ligt ze onder vuur; kleding van haar modemerk wordt door vrouwen massaal op internet gedumpt.

Ivanka Trump met haar echtgenoot, Jared Kushner Beeld Getty Images
Ivanka Trump met haar echtgenoot, Jared KushnerBeeld Getty Images

'Ivanka is absoluut de ceo van ons huishouden," zei Jared Kushner in februari 2015 tegen schrijver Jonathan van Meter toen die zijn vrouw Ivanka Trump volgde voor een artikel. Haar vader Donald had zich nog niet officieel kandidaat gesteld voor het Amerikaanse presidentschap, alles was nog koek en ei.

Op de foto bij het artikel droeg Ivanka een tweedjurk van het Britse merk Erdem, zittend achter de vleugel in haar appartement in de Trump Tower, terwijl ze haar zoon Joseph, achter een minivleugel, leerde pianospelen. De multitaskende perfecte moeder. Detail: ze droeg er diamanten oorbellen van De Beers bij. En Joseph (toen 1,5) leert, net als zus Arabella Rose (toen 3) Mandarijn spreken van zijn Chinese nanny.

Een Trumpnazaat is een winnaar, dat leerde Ivanka al jong van haar vader. En hij weer van zijn vader. Zes maanden eerder had ze haar website Ivankatrump.com gelanceerd, die haar kleding-, schoenen- en accessoirelijn nog meer succes moest opleveren. Een redelijk geprijsde lijn gericht op de succesvolle, werkende vrouw - 'the everyday version of Ivanka', zoals iemand van haar team het verwoordt.

Warenhuis Nordstrom (349 vestigingen in 40 landen) was toen haar grootste retailpartner. Om het merk te laten slagen haalde Mrs. Trump mensen binnen die eerder werkten voor ontwerpers Michael Kors en Diane von Fürstenberg. Volgens Forbes draaide haar kledinglijn in dat jaar 100 miljoen dollar omzet.

Rottende vuilniszakken
Ivanka Trump, die nu een kantoor in het Witte Huis heeft en in april op uitnodiging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel de W20-top in Berlijn zal bijwonen, ligt onder vuur vanwege de schaamteloze promotie van haar producten. Zo droeg ze in het eerste tv-interview van de nieuwe first family op CBS een armband van 10.000 dollar; een uur na de uitzending ging er een persbericht de deur uit om de armband bij haar fans te pluggen.

Warenhuis Nordstrom is inmiddels gestopt met de verkoop van haar producten 'wegens tegenvallende verkoopcijfers'. Vorige week werd bekend dat tweedehandskledingsite ThredUp wordt overspoeld met Ivanka Trumpkledingstukken (een stijging van 223 procent ten opzichte van het jaar daarvoor).

Veel vrouwen die vóór 'grab them by the pussy' nog gretig haar ontwerpen kochten, willen nu niet meer met Ivanka worden geassocieerd. Loyale Trumpaanhangers gaan echter in de tegenaanval door juist flink in te slaan. Zo zou Ivanka's parfum bij Amazon.com in februari de bestverkochte geur zijn geweest.

Vipgeweld
Om alle kritiek op belangenverstrengeling de kop in te drukken, heeft Ivanka, deze week benoemd tot 'assistant to the president', de leiding van haar bedrijf overgedragen, en is ze niet langer het gezicht van het merk in advertenties.

Eind goed al goed zou je denken, maar nee, nu gaan haar nieuwe buren in Kalorama, een chique buurt van Washington, klagen. Ze ergeren zich volgens NBC News groen en geel aan de Kushners: fout parkeren in een bomvolle straat en continu rottende vuilniszakken op de stoep.

Polaroids

In het Museum of Contemporary Art in Denver is nog tot 20 augustus de expositie Ryan McGinley: The Kids Were Alright te zien. Bij de expositie verscheen een boek – het eerste van deze eigentijdse fotograaf – waarin zijn vroege fotografie wordt geanalyseerd. Het zijn rauwe portretten van vrienden en kunstenaars in downtown New York.

Grootste ergernis is echter de overlast van de Secret Service. Een uitje naar de speeltuin gaat gepaard met een autocolonne van soms wel tien busjes. "Ze hebben de buurt geruïneerd," zegt overbuurvrouw Marietta Robinson, die wel wat vipgeweld is gewend aangezien de Obama's inmiddels ook in de buurt wonen, net als minister Rex Tillerson.

'Geboren dealmaker'
'Waar Donald onbezonnen en onvoorspelbaar is, is zij beleefd, elegant maar meedogenloos zakelijk,' schreef Vanity fair eerder. Zo dwong Ivanka als kind het huishoudelijk personeel van de zomervilla in Connecticut al limonade bij haar provisorische kraampje te kopen. Volgens haar vader is Ivanka dan ook 'een geboren dealmaker'. Volgens echtgenoot Jared Kushner is er in haar leven 'simpelweg geen ruimte voor bullshit'.

Die handelsgeest heeft ze niet van een vreemde. Zo wilde haar vader graag vijf kinderen en - zo gaat het verhaal - had hij daar een bonus van 250.000 dollar per kind voor over. Drie keer ging het Tsjechische model Ivana Zelnícková overstag, maar toen duwde Trump haar, op kerstavond 1989, een scheidingsdeal onder de neus.

Als manager renovatie van het Plaza Hotel in New York gaf hij Ivana ooit een jaarsalaris van 1 dollar 'and all the dresses she can buy!' Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Vooral ná de scheiding hadden zijn advocaten een zware dobber aan de wraak nemende Ivana. Zo kocht ze alleen al voor 7000 dollar aan Italiaanse Pratesilakens voor de 7-jarige Ivanka.

De samengesmolten genen van zoveel geslepenheid en handelsgeest, aka Ivanka, móéten wel succesvol zijn.

The Kids Were Alright Beeld Ryan McGinley
The Kids Were AlrightBeeld Ryan McGinley

Glimlach

Geïnspireerd door haar samenwerking met het Britse Target, 'en dan vooral de kinderlijn', brengt Victoria Beckham voor haar eigen Victoria Victoria Beckhamlijn een Fashion stole my smile-T-shirt op de markt. Een knipoog naar Beckhams serieuze alter ego Posh Spice, die altijd cool bleef door zelden te lachen op foto's en tijdens interviews.

€110 via victoriabeckham.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden