PlusKlassieker

Klassieker: Keetje op straat

Welke moderne klassiekers moet je als literatuur­minnend wereldburger gelezen hebben? Dieuwertje Mertens selecteert deze week Keetje op straat uit 1929 van de Amsterdamse Neel Doff (1858-1942) die in het Frans publiceerde.

Dieuwertje Mertens
null Beeld

Waar gaat de roman over?

Het Amsterdamse arbeidersmeisje Keetje doet verslag van haar kinderjaren in de leeftijd van vier tot veertien jaar oud. Ze mag niet naar school, omdat ze moet werken als loopmeisje. Heimelijk geniet ze ontzettend van de vrijheid van het dwalen door de Amsterdamse binnenstad (met name de Nieuwmarktbuurt), waar ze meer ziet dan voor een jong meisje in deze tijd geschikt wordt geacht. Keetje is ontzettend geïnteresseerd in kunst en literatuur. Als de zoon uit een huisgezin waar ze werkt haar toegang tot alle boeken biedt als ze zich laat zoenen, stemt ze direct in. De roman is een historische getuigenis van wat het betekent om in de negentiende eeuw een meisje uit de arbeidersklasse te zijn.

Waarom zou je Keetje op straat lezen?

Er verscheen een fantastische vertaling (vanuit het Frans) van Anna P.H. Geurts bij uitgeverij IJzer. Veel lezers kennen wellicht Keetje Tippel dat in 1972 werd vertaald en een bewerking is van fragmenten uit de boeken Keetje en Keetje trottin. In het nawoord laat Geurts zien dat deze boeken zo desastreus onder handen waren genomen door de vorige vertaler dat ze nog weinig met de originelen van doen hadden. Keetje op straat blijkt een prachtige naturalistische roman, vol levendige dialogen die een heel goed beeld van tijd en klasse schetsen. Doff vergelijkt in Keetje haar eigen boeken met die van Émile Zola, met dat verschil dat zij de armoede echt heeft gekend.

Wie is het opmerkelijkste personage?

Keetje verovert direct het hart van de lezer. Ze is naïef, maar ook mateloos nieuwsgierig, bijdehand, opmerkzaam en heeft een groot verbeeldingsvermogen. Haar imaginaire vriendje is Woutertje Pieterse.

Hoe werd de roman (destijds) ontvangen?

Geurts schrijft in het nawoord dat de literaire kwaliteiten van Doff ervoor zorgden dat haar werk goed werd ontvangen in Frankrijk.

Wie liet zich erdoor inspireren?

In 1975 kwam de populaire film Keetje Tippel van Paul Verhoeven uit, gebaseerd op de boeken Jours de famine et de détresse en Keetje. De hoofdrol wordt vertolkt door Monique van de Ven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden