PlusKlassieker

Klassieker: ‘De vanger in het graan’, met een van de beroemdste personages ter wereld

Welke moderne klassiekers moet je als ­literatuurminnend wereldburger gelezen hebben? Dieuwertje Mertens selecteert deze week De vanger in het graan uit 1951 van de Amerikaanse J.D. Salinger (1919-2010).

Het Parool
null Beeld -
Beeld -

Waar gaat de roman over?

Holden Caulfield is een depressieve, alcoholistische 17-jarige uit New York. Hij kijkt vanuit een inrichting terug op zijn moeizame schoolcarrière en zijn ongelukkige familie. Hij probeert zich onverschillig en cynisch op te stellen, maar zijn ondertoon is woedend. De titel is ontleend aan een droom die Holden aan zijn tienjarige zusje Phoebe vertelt: ‘Duizenden kleine kinderen (...) En ik sta op de rand van een of andere krankzinnige afgrond. En wat ik nou moet doen is dat ik ze moet vangen als ze in de afgrond dreigen te vallen (...) Dat is het enige wat ik de hele dag zou doen. Dan was ik dus de vanger in het graan.’

Waarom zou je De vanger in het graan lezen?

The Cather in the Rye is onder verschillende titels in het Nederlands vertaald, zoals Puber (1958), De kinderredder van New York (1967) en De vanger in het graan (1989 en 2019). Toen het boek verscheen, was het erg controversieel vanwege het grove taalgebruik en de onomwonden beschrijving van seks. Holden Caulfield is een van de beroemdste personages ter wereld. Als je de roman niet leest voor je algemene ontwikkeling, zou je die ook kunnen lezen vanwege de fascinerende verteller met zijn bijtende gevoel voor humor.

Wie is het meest opmerkelijke personage?

Holden is een boze puber, maar zijn woede is niet ongegrond. Naarmate het verhaal vordert wordt duidelijk dat hij een jeugdtrauma heeft en zich omringt met de doden, zoals zijn broer Addie, die stierf aan leukemie, of zijn medescholier James Castle, die zo werd getreiterd dat hij uit het raam sprong.

Hoe werd de roman (destijds) ontvangen?

Veelal lovend. ‘Een ongewoon briljante roman,’ schreef The New York Times.

Wie liet zich erdoor inspireren?

Het hoofdpersonage van Herman Brusselmans debuutroman Prachtige ogen (1984) is fan van Holden Caulfield. De auteur heeft zich ook in taalgebruik en stijl laten inspireren door J.D. Salinger. Phoebe, de grote liefde van Brusselmans in zijn verhalen, werd vernoemd naar het zusje van Holden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden