Klassiek: Kronos Quartet - Floodplain ****

Het Amerikaanse Kronos Kwartet is altijd al het buitenbeentje geweest onder de strijkkwartetten. In hun begintijd speelden ze nog wel regulier, meestal eigentijds repertoire, van Bartók en Webern tot Crumb en Goebaidoelina, maar de laatste tien jaar hebben ze zich vooral gericht op wereldmuziek, vanuit de gedachte dat de ganse mensheid wordt verbonden door het verlangen naar schoonheid.

Op hun nieuwe cd Floodplain brengt het Kronos Kwartet weer een bonte verzameling muziek bijeen, uit Egypte, Palestina, Azerbeidjan, India, Irak, Iran, Turkije, Kazachstan, Ethiopië en Servië.

De titel Floodplain slaat op de plekken langs rivieren waar de menselijke beschaving ontstond, maar ook weer door het wassende water kon worden vernietigd - de symboliek is overduidelijk.

Knap is hoe de leden van het Kronos Kwartet in Raga Mishra bhairavi en in Mugam Beyati shiraz (voor het ongeïnformeerde oor) overtuigend in Indiase en Azjerbeidjaanse stijl soleren. Mooi is ook het speciaal voor Kronos gebouwde zoemerige snaarinstrument dat in het Ethiopische Tèw semagn hagèré wordt gebruikt. Wel ligt bij de opeenvolgende stukken op den duur enige eenvormigheid van toon op de loer. Maar het Kronos Kwartet heeft hoe dan ook andermaal een bijzondere cd afgeleverd. (ERIK VOERMANS)
(Nonesuch)

www.kronosquartet.org

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden