PlusKlapstoel

Klaas van der Eerden: 'Ik ben een omgekeerde bounty'

Klaas van der Eerden (1975) is presentator. Vorig jaar stopte hij als cabaretier: het vuur was weg. Dinsdag begint zijn kookprogramma Chef In Je Oor, waarbij topchefs de strijd met elkaar aangaan. Een interview aan de hand van 16 trefwoorden.

Willeke Keulen
Klaas van Eerden Beeld Harmen de Jong
Klaas van EerdenBeeld Harmen de Jong

Waterland

'Landelijk Noord en officieel onderdeel van Amsterdam. Ik voel me Amsterdammer, maar tegelijkertijd ben ik echt een landelijke jongen. Als kind had ik een eigen overall, droeg ik klompen en hielp ik met het ophalen van de koeien voor het melken. Eerst lopend, later met crossfietsjes en vanaf mijn veertiende met opgevoerde brom­mertjes. Dat kon toen nog."

"Als het nu gaat over hangjongeren op scootertjes in Noord valt al snel het woord criminaliteit. Dan denk ik: stel je niet aan, dat is gewoon kattenkwaad. Fikkie stoken is nu vandalisme. Nou, toen ik hun leeftijd had, was ik praktisch een pyromaan. Omdat het jongens met een kleurtje zijn, zijn het opeens criminelen."

Ongelukje

"Of ik dat ben? In een show heb ik ooit gezegd dat ik het gevolg ben van een biologisch afbreekbaar condoom, maar dat is natuurlijk niet echt waar. Toch ben ik wel het gevolg van een ander ongeluk. Mijn oudere broer is verdronken in de sloot voor ons huis en mijn ouders wilden toch graag twee kinderen. Mijn ouders hebben heel eerlijk gezegd: als hij niet was overleden, was jij er niet geweest."

"Ik ben dus een plaatsvervanger. In mijn jongere jaren zorgde dat voor onzekerheid. Was ik wel gewenst? Misschien is daar ook een zekere bewijsdrang uit voortgekomen. Graag leuk en aardig gevonden worden. In mijn cabaretprogramma's heb ik dat heel veel behandeld, maar ik ben er nu wel klaar mee."

Nudistenstrand

"Ik hoor het mijn vader nog zeggen: doe je zwembroek nou uit! Mijn ouders waren een beetje hippie en op onze vakanties op Vlieland begin jaren tachtig gingen we dus naar het naaktstrand. Zelf was ik nog heel jong, maar voor mijn oudere broer was dat toch een issue. Dan schaamde mijn vader zich dat wij onze zwembroek nog aanhadden. Een beetje de omgekeerde wereld eigenlijk, hè? Verplichte vrijheid die je wordt opgelegd kan juist heel beklemmend zijn."

Berdien Stenberg

"De reden dat ik dwarsfluit ben gaan spelen. Zij behaalde met haar dwarsfluit een nummer 1-hit met het nummer Rondo Russo. Ik wilde ook wel een nummer 1-hit, dus ik dacht: ik ga dwarsfluit spelen. Mijn Opzij-moeder zag dat helemaal zitten natuurlijk, hoewel die me nog het liefst naar ballet had zien gaan."

Bloemstraat

"Voor vierhonderd gulden kon ik een etage huren van vier bij acht en ik werkte in café De Zaterdagse Brug, dat toen nog tegenover De Kat in de Wijngaert zat. Met mijn 21 jaar was ik echt een groentje tussen al die dronkenlappen. Altijd dezelfde figuren die zichzelf hartstikke aan het dood drinken waren en die ik toch maar bleef bijschenken. Ketel jenever. De eerste keer wist ik niet wat het was en kwam ik met een ketel thee aan."

"Ik heb daar zo veel geleerd. Daarom vind ik het zonde dat studenten nu alleen maar moeten presteren. Van die studenten die bij hun mama en papa blijven wonen in Alkmaar, braaf hun boeken lezen en na college weer terug naar Alkmaar gaan. Hoeveel leren die nou echt?"

De Regilio Tuur Muur

"Wipeout! RTL 5. Het moment dat ik echt loskwam van mijn ouders en hun VPRO- en GroenLinkscultuurtje. Zij vonden RTL al niks en dan ook nog zo'n programma. Afzetten was het niet, ik vond het gewoon leuk om te doen."

"In mijn cabaret zat ik ook meer aan de entertainmentkant. Ik was geen links geëngageerde cabaretier. Dan probeerde van dat soort teksten te schrijven, maar walgde ik van mezelf als ik het terug las. Ik houd ook niet van die jonge cabaretiers die doen alsof ze de hele wereld snappen en weten hoe het moet. Voor mij zijn dingen niet zo zwart-wit en is de wereld meer grijs. Ik stem al jaren D66. Geen mening, zeggen mijn ouders dan, haha."

Champagne

"Toen ik te horen had gekregen dat Chef In Je Oor doorging. Het is een cliché, maar ik heb een deur dichtgedaan en er is een raam opengegaan. Stoppen met cabaret was best een eng besluit. Mijn collega's snapten er niets van, want het was niet dat mijn zalen leeg waren."

"Maar het vuur was weg. Ik ging soms alleen naar die theaters om geld op te halen. Zo van: even heen en weer naar Deventer voor een paar duizend euro. Nou, dat is niet goed. Eenmaal op het podium was er niets aan de hand en genoot ik, maar de rit ernaartoe en dan in mijn uppie eten in de kleedkamer... Ik was klaar met die eenzaamheid. Als solocabaretier verdien je gewoon heel veel geld, maar om nou door te gaan voor mijn hypotheek?"

Geld

"Geld verdienen heeft me altijd enorm beziggehouden, want ik wilde een comfortabel leven en artiest-zijn ging naar mijn idee hand in hand met alcoholisme. In de kroeg waar ik werkte, had ik immers altijd artiesten aan mijn bar hangen en die hadden nooit geld en vond ik vaak ongelukkig."

Gangstertje

"Dat schuilt wel in me. Toen ik naar de middelbare school ging, kwam de hiphop op. Gangsterrap en beatboxen, echt nieuwe muziek waar je lekker op kon dansen. In de pauze deden we breakdance battles. Geen bijzondere moves, hoor. Ik kon niet op mijn hoofd draaien, ofzo. Wel op mijn rug."

"Ik heb altijd het gevoel dat ik van de buitenkant wit ben en van binnen donker. Een soort omgekeerde bounty. Soul, funk, hiphop; die hoek. Zo ben ik grote bewonderaar van Sammy Davis Junior. Vooral aan zijn optredens in The Rat Pack van Sinatra zie je wat voor fantastische entertainer die man is. Muzikaal, een improvisatietalent en heel grappig. Hij had het allemaal. Inclusief een heroïneverslaving, maar ja, die neem ik op de koop toe."

Jochem Myjer

"Dit moment de grootste van Nederland qua cabaret, maar voor mij vooral een goede vriend en vismaatje. Hij is veel gedrevener dan ik en zou alles laten voor cabaret en voor de lach. Toen hij zo ziek was, stond ik zelf op het punt dat ik wilde stoppen met cabaret. Vanuit zijn ziekenhuisbed gaf hij me toen nog een peptalk. Hij snapte niet dat ik wilde stoppen. Nog steeds niet. Hij vraagt nog bijna elke week: mis je het al?"

Expeditie Robinson

"Ik zou zo weer gaan, maar dan zou ik er snel uit liggen omdat ze mijn tactiek nu weten. Met iedereen vrienden maken en continu de underdog spelen. Ik heb iedereen geïndoctrineerd met het idee dat ik heel oud en dik was en dat ik die finale toch nooit zou winnen. Wat uiteindelijk ook klopte. Ik zat er helemaal doorheen bij die laatste proef. Stond ik daar jankend in een moeras te roepen dat ik nú wilde stoppen. Wel vriendelijk dat ze dat niet hebben uitgezonden."

BRCA-1

"BReast CAncer 1. Mijn vrouw heeft dat gen, waardoor ze afgelopen jaar preventief haar eierstokken en borsten heeft laten amputeren. Alles wat een vrouw vrouwelijk maakt, verliest ze in één keer. Heel heftig en dan is er ook nog een kans dat mijn dochters het gen ook dragen."

"Het is natuurlijk een zwaar onderwerp, maar het is ook goed om er luchtig over te praten. Zo was ik laatst presentator op een congres over BRCA en in die zaal zaten zeshonderd vrouwen die de operaties nog moesten ondergaan. Die willen het echt niet nog eens hebben over kansen van overleven. Nee, die willen ook weten: heb je nog zin in seks na de operatie? En worden je tepels nog hard?"

Klaas van Eerden Beeld Harmen de Jong
Klaas van EerdenBeeld Harmen de Jong

Vissen

"Dat is mijn yoga. Ik kan uren in de polder zijn op mijn bootje, maar ook hier langs de NDSM-kade. Hengels en voer koop ik bij mijn favoriete winkel in Noord: Rien de Wolf. Het is niet alleen de rust, maar ook de jacht. Zeker als je ziet wat je allemaal kunt vangen. Karpers, palingen, snoekbaarsen, maar vorige week heb ik nog een steenbolk gevangen in het IJ, een vis die normaal gesproken in de Noordzee zwemt. In september ga ik voor de AvroTros een programma maken over vissen. Een droom die uitkomt."

Boeruh!

"O, o, o... Wat heeft Ajax dat aan zichzelf te wijten zeg. Verschrikkelijk! Ik zat in een bomvol sportcafé in De Pijp aan de halve liters. Klaar om het het kampioenschap te gaan vieren en toen: totale deceptie. Ik was er een dag ziek van en zelfs vandaag in de sportschool kon ik een uitzending op Fox met feestvierende PSV'ers niet verdragen."

"Ik heb al jaren een seizoenskaart en ik zit achter het doel, bij de oude F-side. Ik ga met een vaste club, waarmee ik op maandag altijd voetbal in een gymzaal die we afhuren. We heten 'De Jari's'. Van Litmanen uiteraard."

"Mijn liefde voor Ajax gaat ver. Edwin, een vismaatje van me, is accountmanager bij Feyenoord. Dat gaat altijd goed, maar toen zijn zoon een keer meekwam in een Feyenoordtrainingspak moest die zich toch echt eerst gaan omkleden."

De Neus

"Tja.. Daar durf ik geloof ik niets over te zeggen, dat begrijp je, haha. Die zussen en Peter R. de Vries zijn langzaam helden aan het worden, want die durven wel hoor. Daar neem ik mijn petje voor af. Ik ben niet snel bang, maar hier houd ik verder toch liever mijn mond over."

Jan Driessen

"Ik wist niet wie het was, maar toen ik las dat hij directeur communicatie was van hoofdsponsor Aegon ten tijde dat Ajax vier keer landskampioen werd, kon hij bij mij niks meer fout doen."

Ronald Goedemondt, Paulien Cornelisse, Jan Driessen en Jelle Brandt Cortius zaten de afgelopen tijd ook op de Klapstoel. Lees hier de interviews.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden