Klaas blijkt de mol en Tim de winnaar in Amsterdam

Klaas van Kruistum was de mol. Tim Hofman de winnaar. Zaterdagavond vond in Vondel CS de finale van Wie is de Mol? plaats - met duizenden 'Molloten' voor de deur.  

Joep School
Uren voorafgaand aan de uitzending was het al druk bij VondelCS in Amsterdam, waar de slotaflevering werd opgenomen. Beeld ANP
Uren voorafgaand aan de uitzending was het al druk bij VondelCS in Amsterdam, waar de slotaflevering werd opgenomen.Beeld ANP

Alsof ze koningin Máxima en koning Willem-Alexander zelf waren, zo stonden Wie is de Mol?-finalisten Tim Hofman, Annemieke Schollaardt en Klaas van Kruistum wat vertwijfeld te wuiven naar de duizenden mensen die zaterdagavond aanwezig waren bij de VondelCS. Het publiek kon de laatste uitzending van het zestiende seizoen van het populaire tv-programma live op grote schermen te bekijken.

Al om half 3 's middags stonden de eerste Molloten - fans van het programma - voor de hekken in het Vondelpark, om zeven uur later te zien dat Tim Hofman zegevierde en er met de 'pot' €13.020,- vandoor ging. Dat tv-presentator Klaas van Kruistum de mol van dit seizoen was, was eigenlijk voor weinigen nog een verrassing. In elke vooruitblik werd hij met aan zekerheid grenzende overtuiging aangewezen.

Die overtuiging lijkt mede voort te komen uit het feit dat de immer groeiende populariteit van het tv-programma ervoor zorgt dat iedere aflevering compleet overgeanalyseerd werd op sociale media, nieuwswebsites en in blogs. Moltalk, het napraatprogramma van de AVROTROS, werd dit jaar zelfs voor het eerst live op televisie uitgezonden, aansluitend op de afleveringen.

Waanzin
Het seizoen werd wekelijks door gemiddeld 2,4 miljoen kijkers bekeken en bij Vondel CS leek het, ondanks de buitjes die nu en dan overtrokken, nóg drukker dan vorig jaar. Spandoeken, gillende meisjes die selfies maken met politiewoordvoerder-in-broekpak Ellie Lust en kraampjes om fans te voorzien van een drankje. Het circus is compleet.

"Pure waanzin," zegt winnaar Hofman, die als een popster van formaat Bruce Springsteen wordt toegeschreeuwd. "Misschien wel het leukste dat ik ooit gedaan heb; ook omdat het alleen maar positief is." En ja, ook nu weer hadden de deelnemers de impact van het programma onderschat. Ook voor presentator Art Rooijakkers went het enthousiasme niet, geeft hij aan. "Er werd geopperd dat er volgend jaar een brug moest komen over het watertje voor Vondel CS, zodat er meer mensen bij kunnen zijn. Dat moeten we maar eens overwegen."

Pokerface
Mol Van Kruistum, die toegaf dat de druk op zijn schouders de laatste tijd wel erg hoog was geworden door alle verdenkingen, is vooral blij dat hij eindelijk mag vertellen dat hij de mol is. "Molloten duiken zo diep in het programma, dat heb ik wel onderschat. De laatste weken heb ik wat vaker mijn pokerface moeten opzetten," aldus de tv-presentator, die verder 'ontzettend genoten' heeft van zijn rol als saboteur.

En zo zit seizoen zestien er op. Het enige dat het succes van Wie is de Mol? kan stoppen, lijkt het succes zelf. De programmamakers wacht een hele kluif om alle bloggers, molloten en speculerende mediaredacteuren om de tuin te leiden in seizoen zeventien. Volgens presentator Rooijakkers gebeurt dat, net als dit seizoen, gewoon op zaterdagavond.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden