PlusSerie

Kirsten Dunst worstelt zich naar de top van de piramide

Andre Nientied
Kirsten Dunst in On becoming a God in central Florida. Beeld Showtime
Kirsten Dunst in On becoming a God in central Florida.Beeld Showtime

Begin jaren negentig waren ze ineens populair in de VS: firma’s die allerhande producten verkochten via een netwerk van gewone burgers. Hoe meer spullen je verkocht, hoe hoger je in het netwerk kwam, met bijkomende bonussen. Om aspirant-verkopers de juiste verkooptechnieken aan te leren verstrekten de firma’s motivatietapes waarin werd gesteld dat succes voor het grijpen lag. Wie minder succesvol was in de verkoop bleef zitten met een huis vol onverkoopbare spullen en flinke schulden, want alle goederen moesten vooraf worden betaald.

Over een vergelijkbaar piramidesysteem gaat de zwarte komedie On becoming a God in Central Florida die zich speelt in 1992 en sinds kort op Netflix staat. Hierin draait alles om de firma Founders American Merchandise van goeroe Obie Garbeau II (Ted Levine). Deze selfmade miljonair probeert zijn aspirant-verkopers te motiveren via cassettebandjes vol tegelspreuken als ‘succes zit in je bloed, het is aan jou het te vinden’.

Misplaatste motivatiespeech

Een van de goedgelovige zielen die hogerop wil is Travis Stubbs, onder wiens beroerde jarennegentigkapsel we met enige moeite True Blood-hunk Alexander Skarsgård herkennen. Zijn heilige geloof in de FAM-­familie heeft nog niet in een succesverhaal geresulteerd. Integendeel, Stubbes is nog loonslaaf bij een verzekeringsmaatschappij en zijn vrouw Krystal (een al even onelegant uitgedoste Kirsten Dunst) is schoonmaakster bij een slecht lopend wildwaterpretpark. Omdat ze een groot deel van hun karige salarissen aan FAM moeten afdragen, kunnen ze nauwelijks luiers voor hun baby betalen. Krystal heeft steeds grotere twijfels, zeker wanneer Travis bij een etentje voor de zoveelste keer tevergeefs FAM-producten aan Krystals baas probeert te slijten.

Wanneer (NB: minor spoiler alert!) Travis in de eerste aflevering bij een bizar ongeluk het leven laat, komt goeroe Garbeau nog wel de begrafenis opluisteren met een misplaatste motivatiespeech, maar naar een financiële tegemoetkoming kan Krystal fluiten. Travis was immers geen FAM-werknemer, maar een onafhankelijk ondernemer. En dat hij uit geldnood zijn levensverzekering stop had gezet, was uiteraard zijn eigen keuze.

Krystal, die haar white trash-achtergrond net is ontstegen, heeft zich voorgenomen nooit meer arm te worden en gaat niet bij de pakken neerzitten. Al snel vloeit er bloed – al is dat van een door haar geschoten alligator.

Slechtgeklede losers

De behoorlijk hysterische zwarte komedie On becoming a God in central Florida doet bij vlagen denken aan de serie Fargo, en niet alleen omdat Kirsten Dunst een rol had in het tweede seizoen van Fargo. De verzameling slechtgeklede losers die tegen beter weten in geloven dat ze ooit een grote slag gaan slaan, lijkt uit het universum van de Coen Brothers te komen. De meeste bijrollen blijven iets te veel in het karikaturale steken, maar Kirsten Dunst weet van Krystal een personage van vlees en bloed te maken; ook al moet ze zich daarvoor wel in hilarisch onflatteuze outfits hullen.

On becoming a God in central Florida

Zwarte komedie van: Robert Funke, Matt Lutsky
Met: Kirsten Dunst, Alexander Skarsgård, Ted Levine
Te zien op: Netflix, 10 delen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden