'Kinderen in RTL-pestprogramma te herkenbaar in beeld'

Hoewel de verborgen camerabeelden van de leerlingen van het Einstein Lyceum in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet zijn geblurd, vindt de school de kinderen nog te herkenbaar. De rechter moet de aflevering van het pestprogramma Project P over de gepeste 12-jarige scholier Patrick die voor volgende week maandag staat gepland bij RTL5 dan ook tegenhouden, benadrukten de advocaten vandaag bij de rechtbank in Lelystad.

Advocaat Bas le Poole (L) van RTL 5 voorafgaand aan het kortgeding van het Einstein Lyceum Beeld anp
Advocaat Bas le Poole (L) van RTL 5 voorafgaand aan het kortgeding van het Einstein LyceumBeeld anp

Vrijdag volgt de uitspraak over het kort geding dat door de school, ouders van de leerlingen en docenten was aangespannen. Volgens RTL en producent Skyhigh is de eis 'niet realistisch'. De advocaten zeiden dat de kinderen niet herkenbaar zijn bij het grote publiek. Alleen het gebruik van de verborgen camera kan volgens hen blootleggen wat een slachtoffer dagelijks meemaakt. 'Een beeld zegt meer dan duizend woorden.'

Tijdens de zitting bleek dat Patrick inmiddels niet meer op het Einstein Lyceum zit. Hij is, tegen zijn wil, op zoek naar een andere school, zei de advocaat van RTL. De jongen mocht na de confrontatie met zijn medeleerlingen, die volgens de omroep in goede sfeer verliep, de klas niet meer in. De school zou zijn veiligheid niet kunnen waarborgen. Hij moest zijn toetsen maken in de directiekamer.

De verdediging van het Einstein Lyceum ontkent dat deze maatregelen zijn genomen naar aanleiding van het programma. Volgens de raadsman was de jongen aangenomen op school met een proefplaatsing. In februari, voor de opnames, zou al aan de ouders zijn gezegd dat hij naar een andere school moest omdat het niveau voor hem te hoog was.

In Project P: Stop het pesten helpen Johnny de Mol en Dennis Weening tieners die dagelijks op school worden gepest. De eerste twee afleveringen zijn inmiddels op tv geweest. Het eerste deel de zitting was maandag achter gesloten deuren. De rechter wees het verzoek van de eisers toe om de beelden te laten zien zonder publiek en pers. De rest van de zaak was openbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden