PlusInterview

Kiki Schippers als eerste in Bellevue: ‘Eindelijk weer dat theatergevoel’

In juni is er eindelijk weer cabaret en kleinkunst te zien in Theater Bellevue. Er is ruimte voor slechts 30 bezoekers, maar wel twee keer per avond: om 19.00 uur én om 21.00 uur. Kiki Schippers (1988) bijt op 2 en 3 juni het spits af met de eerste try-outs van Meer.

Kiki SchippersBeeld Jaap Reedijk

Hoe heeft u de lockdown ervaren?

“Toen alles op slot ging, was ik wel verdrietig en down. Het speelveld veranderde en ik zag er tegenop om daarin mee te gaan, omdat er heel andere dingen van me werden gevraagd. Plots ging het over online. Het was allemaal wat enger. Ik kon minder op het hier en nu en mijn ­verbinding met het publiek ver­trouwen. Het werd opeens een ander vak.”

U bent er wel vol ingegaan, toch?

“Ik heb veel leuke, nieuwe dingen kunnen doen. Podcasts, online optredens in lege zalen en ik heb Kiki’s Klooster Quarantaine gemaakt, waarin ik andere cabaretiers interviewde vanuit theater Het Klooster in Woerden. Dat was ergens ook een manier om de tijd door te komen tot ik weer voor publiek kon staan. Want dat blijft toch het leukst. Dus toen Bellevue belde met dit idee en vroeg of ik de serie wilde openen, vond ik dat erg eervol. Eindelijk weer het theatergevoel.”

En dat het voor dertig man is, maakt dan niets uit?

“Welnee, dat heb ik in het begin van mijn carrière vaak genoeg gedaan. Nu is het twee keer dertig man op een avond. Ik ben allang blij dat ik weer voor publiek kan staan. Ik ben wel benieuwd naar wie ik in de zaal krijg. Dat zijn onbevreesde mensen, hoor. Of krijg ik straks diezelfde eikels voor me die in het Kruidvat te dicht bij je komen staan? Hahaha. Ik blijk zelf, tot mijn lichte verbazing, erg plichtsgetrouw. Ik heb me deze periode eigenlijk altijd aan die anderhalve meter gehouden. Dus dat wordt wel spannend.”

Gaat u het veel over corona hebben?

“Daar kom je natuurlijk niet onderuit, maar ik probeer wel zoveel mogelijk de voorstelling te spelen die ik voor ogen had vóór de pandemie. Het gaat erover dat ik altijd méér wil. Ik wil zuipen, extase, met mensen afspreken, altijd in het hier en nu zijn. Ik ben altijd bang dat het leven zoals ik dat ken plots voorbij is. Waar al wel een linkje met corona in zit natuurlijk, maar ik wil vooral reflecteren op waarom ik dat gevoel heb. Waar dat precies in zit.”

Hoe denkt u dat de komende tijd eruit zal zien voor de theaters?

“Het wordt een zware tijd, dat is ­duidelijk. Ik denk dat we ons moeten verenigen. Ik vind het daarom fijn dat Carré gaat samenwerken met De Kleine Komedie en Bellevue. Mijn hoop is dat er in oktober of november toch weer 450 mensen in Carré kunnen zitten. Voor cabaret zou dat een redelijke tussenoplossing kunnen zijn, maar grote musicals hebben daar niet genoeg aan. Die zullen ­misschien een soort lightversie gaan bedenken om er financieel uit te ­kunnen komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden