Kijktips voor de maandagavond

Wat is er vanavond op de buis? Het Parool zet een aantal tips voor u op een rijtje.

Het Parool
Swanenburg - NPO 1, 21.30 uur Beeld KRO NCRV
Swanenburg - NPO 1, 21.30 uurBeeld KRO NCRV

TV

Wandelhart
NPO 2, 19.20 uur

Voor het tweede jaar moeten wandelaars het deze zomer zonder Vierdaagse doen. Maar dat betekent niet dat wandelliefhebbers thuis moeten blijven. In ‘Wandelhart’ gaan Harm Edens en Joris Linssen op pad in Gelderland. Edens vertrekt vanuit de Betuwe, Linssen vanuit de Achterhoek, en de presentatoren ontmoeten elkaar in de Vierdaagsestad Nijmegen. Onderweg genieten ze van het Gelderse landschap, hebben ze bijzondere ontmoetingen en gaan ze op zoek naar verhalen van verbondenheid en doorzettingsvermogen: thema’s die Vierdaagselopers na aan het hart liggen.

Swanenburg
NPO 1, 21.30 uur

De rijke familie Praal zit op rozen en wil dat graag zo houden. Daarom is ‘family first’ het motto van pater familias Jack Praal en steunen de familieleden elkaar in voor- en tegenspoed. Totdat het onvoorstelbare gebeurt en de jongste zoon Dirk in verband wordt gebracht met de dood van een vrouw. Wat is er gebeurd en gaat de familie deze crisis overleven? De nieuwe dramaserie ‘Swanenburg’ wordt de komende vijf weken uitgezonden op maandag tot en met donderdag. Elke week staat in het teken van een ander personage, te beginnen met oudste zoon Benno.

2Doc: Voor jou wil ik zijn
NPO 2, 22.10 uur

Filmmaker Marinka de Jongh groeide op tussen de cliënten in het Thomashuis van haar ouders. Deze kleinschalige woonvorm biedt een plek aan mensen met een verstandelijke beperking. Haar ervaringen vormden de inspiratie voor ‘Voor jou wil ik zijn’, een ode aan de vier miljoen Nederlanders die structureel mantelzorg verlenen. De film volgt Janine Barlo, die de zorg voor haar broer Albert-Jan heeft overgenomen van haar ouders. Janine wordt geconfronteerd met moeilijke beslissingen en worstelt met haar rol. De coronacrisis maakt het allemaal nog lastiger.

Gösta
NPO 3, 23.10 uur

De Zweedse regisseur en scenarist Lukas Moodysson (‘Fucking Åmål’) filmde zijn zwart-komische serie ‘Gösta’ grotendeels op de boerderij die hij van zijn vader erfde. De pas afgestudeerde kinderpsycholoog Gösta (Vilhelm Blomgren) gaat op het platteland aan de slag in zijn eerste baan. Hij betrekt een piepklein huisje in het bos, dat al snel volloopt met onuitgenodigde logés. Gösta heeft namelijk alles over voor zijn medemensen, en die profiteren maar al te graag van zijn goede bedoelingen. De NTR zendt dagelijks een dubbele aflevering uit van de serie.

Film

Terug naar de kust
NPO 3, 20.25 uur

Alleenstaande moeder Maria (Linda de Mol) wordt na een abortus door een onbekende met de dood bedreigd. Ze vlucht met haar kinderen naar haar ouderlijk huis aan de kust, waar ze onderduikt bij oudere zus Ans (Ariane Schluter). Daar wordt ze geconfronteerd met het psychiatrisch verleden van haar moeder. De verfilming van de gelijknamige debuutroman van Saskia Noort volgt het boek braafjes. De Mol is geloofwaardig, maar het duurt te lang voordat de film een beetje spannend wordt en de ervaren thrillerkijker heeft al snel door hoe de vork in de steel zit.

Braveheart
Net5, 20.30 uur

Mel Gibsons epische film over de 13de-eeuwse Schotse vrijheidsstrijder William Wallace is een lust voor het oog. Vooral de massale vechtscènes zijn indrukwekkend. Na de dood van de Schotse koning maakt Edward I van Engeland aanspraak op de troon. Hij vermoordt de Schotse patriot Malcolm Wallace. Malcolms zoon William (Gibson) zweert de Engelsen van Schotse bodem te verdrijven. Het scenario is gebaseerd op historische gebeurtenissen, maar springt daar vrij mee om. De film won vijf Oscars, onder meer voor beste regie, beste film en het camerawerk.

Zombibi
RTL 7, 24.00 uur

Nadat een Russisch ruimtestation neerstort op Amsterdam veranderen de inwoners in zombies. Enkele jongeren die de nacht doorbrachten in een politiecel zijn nog niet geïnfecteerd en proberen zich samen met een politieagente in veiligheid te brengen. Deze film laat zien dat alleen zombies nog geen zombiekomedie maken: daar is toch echt ook humor voor nodig. De cast van vaag bekende gezichten en soapacteurs werd aangevuld met aardige gastrollen. Een sympathiek project vol bloederige special effects, maar met weinig originaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden