Kijkcijfers van serie De Fractie maken vrije val

Na een goed bekeken eerste aflevering, zijn de kijkcijfers van dramaserie De Fractie in een vrije val geraakt. Naar de vijfde aflevering keken 234.000 mensen, 50.000 minder dan de week ervoor.

Pechtold met een van de hoofdpersonages, Marise Collee (Sandra Mattie) Beeld VPRO
Pechtold met een van de hoofdpersonages, Marise Collee (Sandra Mattie)Beeld VPRO

De VPRO-dramaserie, naar een idee van Femke Halsema, begon in januari heel sterk. Ruim 700.000 mensen keken naar de eerste aflevering over het wel en wee van de fictieve Vrijzinnige Partij Nederland en de beslommeringen rond hoofdpersoon Tim Snel.

Vanaf aflevering 1 werd er ingespeeld op de actualiteit door de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs in het verhaal te verwerken. De serie, die bestaat uit 10 afleveringen van een half uur, moet een realistische afspiegeling zijn van hoe het er aan toe gaat in de Nederlandse politiek. Er duiken af en toe ook echte politici en journalisten op.

Hitserie Borgen
Borgen - een serie die doet denken aan De Fractie - was een grote hit in Denemarken en de rest van Europa. Oud-politicus Halsema vond dat het tijd was voor zo'n serie in Nederland. 'Het gaat ons erom goed drama te maken dat laat zien hoe ingewikkeld politieke besluitvorming is. Welke keuzes gemaakt worden en hoe verkeerd die kunnen uitpakken.'

De Fractie heeft het Nederlandse publiek en de critici echter nog niet kunnen grijpen. Naar de tweede aflevering keken 373.000 mensen en daarna is het aantal alleen maar verder gedaald.

Aan het scenario werkte onder andere thrillerschrijver Charles den Tex mee. Producent Gijs van de Westelaken was samen met Femke Halsema verantwoordelijk voor het project.

Vorige week werd bekend dat de serie een vervolg krijgt. Het eerste seizoen loopt tot en met 16 maart; in het najaar volgen twintig nieuwe afleveringen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden