PlusInterview

Khalid Kasem over schrijven boek Nouri: ‘Moeilijkste dat ik ooit gedaan heb’

Khalid Kasem (1978) is ­advocaat, schrijver en mental coach voor topsporters. Vrijdag verschijnt zijn boek Abdelhak Nouri - een onvervulde droom. ‘Er is over Appie zoveel meer te vertellen dan de tragiek van zijn geknakte droom.’

Ronald Ockhuysen
Khalid Kasem: ‘Tot op de dag van vandaag krijgt de familie Nouri hartverwarmende blijken van medeleven. Het geeft troost dat empathie de grote stad nog niet verlaten heeft.’ Beeld Linda Stulic
Khalid Kasem: ‘Tot op de dag van vandaag krijgt de familie Nouri hartverwarmende blijken van medeleven. Het geeft troost dat empathie de grote stad nog niet verlaten heeft.’Beeld Linda Stulic

U bent vertrouwens­persoon van de familie Nouri. Wanneer ontstond het idee een boek te maken?

“Ongeveer een jaar geleden. Wel hield ik vanaf het begin af aan een logboek bij om zoveel mogelijk herinneringen vast te leggen. Dat deed ik vooral voor de jongere zusjes van Abdelhak. Ik zag ze in de nasleep van de tragedie in Oostenrijk vaak verloren staan, eigenlijk niet goed beseffend wat er allemaal aan de hand was. Ik wilde dat ze later op een waarheidsgetrouwe manier zouden kunnen terugkijken op deze tragedie. Gaande­weg ontstond het idee om een boek te schrijven, vooral ook omdat er zoveel meer te vertellen is over Appie dan alleen de tragiek van zijn geknakte droom.”

Was het lastig balanceren tussen de rol van vertrouwenspersoon en die van schrijver?

“Je wilt vaak veel meer vertellen dan je kunt vertellen. Maar tijdens het schrijven van dit boek heb ik mij niet geremd gevoeld. Het vertrouwen dat de familie in mij heeft gesteld gaf mij ook de ruimte om het boek vorm te geven zoals ik gedaan heb. Die warme band zorgde ervoor dat zij bereid waren hun gevoelens en herinneringen te delen die zij niet eerder aan iemand hebben toe­vertrouwd. Het meest ­dankbaar ben ik voor de reactie van de familie Nouri, het boek ontroerde hen.”

In het boek benadrukt u de bijzondere band tussen de familie Nouri en de familie Van de Beek. Daardoor gaat uw boek ook over ­verbroedering. Was dat mede uw insteek?

“De enige insteek die ik heb gekozen voor dit boek was dat het een waarheidsgetrouw beeld moest schetsen van een speciale jongen, met op en buiten het veld unieke kwaliteiten. Het beeld van een liefhebbend gezin dat oog heeft voor elkaar en hart voor de samenleving. Je kunt geen verhaal maken over Abdelhak of zijn familie zonder uit te komen op de verbindende rol die zij spelen, hun empathisch vermogen, de liefde voor elkaar en de stad waarin zij leven. De familie Nouri heeft tot op de dag van vandaag zo veel hartverwarmende berichten gekregen, zo veel blijken van medeleven. Dat ontroert hen enorm. Het geeft troost dat empathie de grote stad nog niet verlaten heeft.”

Ajax reageert in dit drama vooral zakelijk, zelfs na het erkennen van medische fouten. Wat zou u als leider­schaps­coach tegen Ajax zeggen?

“De eerste zes maanden na de gebeurtenis in Oostenrijk is Abdelhak Nouri als dossier behandeld en niet als mens, als collega, als vriend. De directie heeft keuzes gemaakt waar ze in retrospectief waarschijnlijk ook minder gelukkig mee is. Het gaat bij gebeurtenissen zoals deze niet om in juri­dische zin gelijk te hebben, het gaat om empathie, betrokkenheid, geborgenheid. Zorgen dat je niet terechtkomt in het moeras van discussie en debat maar de tijd die je daaraan kwijt bent gebruiken voor betrokkenheid en verbinding.”

“Het is jammer dat die lessen kennelijk niet geleerd zijn. Ook nu prevaleert het zoeken naar het juridische gelijk boven een oplossing die recht doet aan Abdelhak. Een recept dat eerder ook al geleid heeft tot onbegrip en ongenoegen, tot verwijdering. Kennelijk kan alleen een rechtvaardige oplossing gevonden worden door dan maar het geschil door een derde te laten beslechten.”

U bent een vriend van Abdelhak en van de familie. Viel het schrijven u zwaar?

“Het schrijven van dit boek is het dankbaarste en tege­lijkertijd het moeilijkste dat ik ooit heb mogen doen. De mooie momenten werden vaak afgewisseld met het rauwe verdriet, de pijn van het niet meer kunnen. Het is per definitie moeilijk om iemand met wie je zo begaan bent alles af­genomen te zien worden, zeker als dat iemand is die zo veel goedheid in zich heeft als Abdelhak.”

“De familie Nouri heeft mij ­tijdens het schrijven van dit boek ook veel geleerd: lessen over nederigheid, dankbaarheid en relativering. Hoe je zelfs op de moeilijkste momenten krachtig kunt zijn, oog voor een ander kunt hebben. De pijnlijke herinnering aan 8 juli 2017 heeft bij iedereen die ik gesproken heb een onherstelbaar litteken achter­gelaten. Gelukkig zorgt het levend houden van de herinnering aan Abdelhak ervoor dat die pijn wordt verzacht.”

Lebowski, €21, 99 Beeld
Lebowski, €21, 99
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden