PlusCabaretrecensie

Keurig klimaatcabaret van Patrick Nederkoorn mist een pets in het gezicht

Patrick Nederkoorn laat de zaal ‘gadverdamme’ roepen als hij vertelt dat de hele avond over het klimaat zal gaan. Beeld Titus Tiel Groenestege
Patrick Nederkoorn laat de zaal ‘gadverdamme’ roepen als hij vertelt dat de hele avond over het klimaat zal gaan.Beeld Titus Tiel Groenestege

Als je een cabaretvoorstelling maakt over het klimaat ligt moralisme op de loer. Patrick Nederkoorn is daar echter zó bang voor dat Hoogtij juist iets te vrijblijvend voelt.

Mike Peek

Het begon met een Duits krantenbericht dat meldde dat als de helft van alle sombere klimaatprognoses uitkomt, een groot deel van Nederland onder de zeespiegel zal verdwijnen. Dan is verkassen naar de oosterburen voor Nederlandersde enige manier om het hoofd boven water te houden.

Dat Patrick Nederkoorn daar een cabaretprogramma in zag, is duidelijk. Het is immers een prikkelende omdraaiing: Nederlanders, altijd de mond vol van vluchtelingen, zouden zélf huis en haard moeten verlaten. Hoogtij bevat een fraaie, dystopische scène waarin Nederkoorn met zijn zoontje in een kamp belandt waar het toekomstperspectief Ter Apelse dieptes bereikt.

Het is één van de weinige echt sombere momenten die de cabaretier zich veroorlooft. Verder is hij zich iets té bewust van het feit dat sommige mensen bij het woord klimaat direct met hun ogen beginnen te rollen. Hij lijkt doodsbang om zich ook maar een millimeter boven de bezoekers te verheffen.

CO2-bandiet

Nederkoorn laat de zaal bijvoorbeeld ‘gadverdamme’ roepen als hij vertelt dat de hele avond over dit onderwerp zal gaan. Ook zet hij zichzelf vooral aan het begin van de voorstelling neer als een rasechte CO2-bandiet die nog nooit van smeltende ijskappen heeft gehoord. Best geestig, maar vermoedelijk is publiek dat vrijwillig naar een cabaretprogramma over het klimaat gaat al wat verder.

Het duurt daardoor lang voordat het gewicht van dit thema enigszins voelbaar wordt. In de tussentijd hoeft niemand zich overigens te vervelen. Hoogtij is een keurige voorstelling met een handvol stemmige liedjes. Nederkoorn blijft bovendien een erg fijne, beweeglijke performer die weet hoe je een lach moet scoren. Maar hij had ons best iets harder in ons gezicht mogen slaan.

CABARET

Hoogtij
Door Patrick Nederkoorn
Regie Titus Tiel Groenestege
Gezien 27/9, De Kleine Komedie
Te zien 18/1/23, Griffioen, 6/4/23, Schouwburg Amstelveen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden