Kemna Casting stelt vertrouwenspersoon in voor slachtoffers

Kemna Casting heeft in een persbericht laten weten dat het een externe vertrouwenspersoon instelt: 'kom naar voren als je iets hebt meegemaakt'.

Kemna Casting heeft een externe vertrouwenspersoon ingesteld. Beeld ANP

In hetzelfde persbericht laat het Amsterdamse castingbureu weten dat het alle samenwerkingsverbanden met de in opspraak geraakte Job Gosschalk heeft gestaakt. Ook schrijft het Amsterdamse castingbureau dat "mogelijke indirecte invloed als stemgerechtigd mede-aandeelhouder van Kemna Casting en gelieerde bedrijven zo snel mogelijk wordt beëindigd".

Gosschalk kwam vorige week in opspraak nadat meerdere acteurs naar buiten traden over ongepast gedrag van de producent. Zelf schreef Gosschalk hierover: 'Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met het verschil tussen mijn positie en die van een acteur.'

Dat bericht werd nog geschreven via Kemna Casting, het castingbureau waar Gosschalk in 2000 de leiding over kreeg. Hoewel Gosschalk er sinds 2008 niet meer werkt, is hij wel mede-eigenaar van Hans Kemna Casting bv en andere dochterbedrijven. Nu laat Kemna Casting officieel weten niets meer met Gosschalk te maken te willen hebben.

Externe vertrouwenspersoon
Kemna Casting heeft het Bureau Integriteit ingeschakeld, zodat er sinds maandag een externe vertrouwenspersoon klaarstaat. Kemna roept iedereen op naar voren te komen als die iets 'heeft meegemaakt dat hij of zij als ongewenst, grensoverschrijdend of intimiderend heeft ervaren.'

Ook werkt het castingbureau aan het opstellen van een klachtenregeling, een meldingsregeling en een gedragscode.

Gosschalk maakte eerder al bekend te stoppen met zijn werk en erkende dat hij grenzen heeft overschreden in zijn omgang met acteurs. Meerdere acteurs hebben inmiddels aangifte gedaan wegens seksuele intimidatie.

Lees verder: Job Gosschalk kon acteurs maken of breken en
Wat is dat met mannen, macht en seks?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden