Kelder Stedelijk dicht voor herinrichting door Rem Koolhaas

Vier jaar na de ingrijpende verbouwing van het Stedelijk Museum Amsterdam gaat de grote tentoonstellingsruimte in de kelder voor acht maanden dicht.

In 2012 ging het Stedelijk na een verbouwing van acht jaar opnieuw open.Beeld Floris Lok

De enorme kelder van de nieuwbouw van het Stedelijk ('de badkuip') zal vanaf oktober tot, naar verwachting, mei 2017 dicht zijn. "Dan willen we de nieuwe opzet van de collectie presenteren," zegt een woordvoerder van het Stedelijk Museum.

De kelder meet 55 bij 22 meter en is daarmee de grootste tentoonstellingsruimte. Is het niet raar dat die nog geen vijf jaar na de uit de klauwen gelopen verbouwing van het museum maanden gesloten zal zijn? Nee, zeggen ze bij het Stedelijk.

"We zijn volgend jaar vijf jaar open en dat is een goed moment om te bekijken hoe je je beter kunt presenteren. We kennen de ruimte nu goed, we weten wat de bezoeker wenst. Om de zoveel tijd verander je als museum nu eenmaal de indeling. We willen geen gestagneerd museum worden."

In de nieuwe opstelling wordt de vaste collectie verplaatst naar de nieuwbouw. De tijdelijke exposities zullen te zien zijn in het oude pand, waar nu juist de vaste collectie huist.

Martijn Sanders, die begin deze eeuw adviseerde als voorzitter van een commissie over de toekomst van het museum, denkt dat de veranderingen vooral nodig zijn, omdat het plaatsen van de tijdelijke exposities in de kelder veel kosten meebrengen.

"Ik ken de plannen niet in detail maar ik vermoed dat de voornaamste reden voor deze verbouwing ligt in het feit dat voor iedere nieuwe expositie de kelder volledig op de schop moet. Er komt steeds een architect aan te pas, dat levert ongelooflijk hoge kosten op. Als je drie exposities in een jaar houdt ben je een vermogen kwijt en dan is er nog geen schilderij opgehangen."

Had het museum dat niet moeten voorzien? "Daar heb ik geen oordeel over. Ik weet niet wat in het plan van eisen stond."

Volgens het Stedelijk komen de kosten van de veranderingen in zijn geheel uit de begroting. Het museum wijst erop dat de Amsterdamse Kunstraad eerder dit jaar positief heeft gereageerd op deze plannen.

De woordvoerder van wethouder Kajsa Ollongren (Kunst) laat weten dat de gemeente geen bezwaar heeft tegen de tijdelijke sluiting van de kelder. "Soms gaat een ruimte dicht vanwege een nieuwe tentoonstelling. Nu is-ie gewoon wat langer dicht," zegt hij.

Rem Koolhaas
Een van de bezwaren tegen de huidige inrichting is dat bezoekers vaak niet weten waar ze heen moeten. Daarom is architect Rem Koolhaas aangetrokken om een nieuwe presentatieopstelling te maken.

Architect Mels Crouwel van de Badkuip heeft daar geen moeite mee. "Het gaat toch om de inrichting van het museum? Het gebouw gaat niet op de schop. Iedere directeur mag met het museum doen wat hij of zij wil. We hebben expres een multifunctioneel gebouw opgeleverd. Of je de vaste collectie nou boven of onder laat zien, maakt mij niet uit."

Is er destijds niet nagedacht over duidelijkere bewegwijzering? "Dan had het museum daarvoor moeten zorgen. Ik denk dat de verwarring is ontstaan bij de routing."

In 2012 ging het Stedelijk na een verbouwing van acht jaar opnieuw open. De ingreep kostte 127 miljoen euro. Begroot was 80 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden