Review

Katy Perry laat Melkweg gillen

Katy Perry heeft nooit met een meisje gezoend. Maar fantasie was genoeg om de tongen van christelijk rechts in Amerika los te maken. Haar nummer I kissed a girl (and I liked it) was vorig jaar niet alleen in de VS en Nederland een zomerhit. ''Het gaat over een meisje dat ik ooit kende en dat zo mooi was dat ik wel met haar had willen zoenen,'' onthulde ze in een Brits tijdschrift.

De 24-jarige Amerikaanse weet hoe ze controversieel moet zijn. Haar eerste hit heette, Ur so Gay (and you don't even know it), ook spannend natuurlijk. Helemaal als er een zin in zit als 'and you don't even like penis'. Oeh!

Deze rebellie drenkt Perry in roze en jarenvijftigpinuppakjes. Hallo Katy, heet de tour waarmee ze de wereld rondreist. Gisteren landde die tour in Amsterdam. Jonge meisjes bivakkeerden uren voor de deur van de Melkweg voordat ze naar binnen konden. Het eerste flauwgevallen meisje werd al weggedragen nog voor de introductieklanken van Queens She's a killer klonken.

Het licht ging aan en daar verscheen een groot decor van opblaasfruit en een kat met lichtgevende ogen. ''Het grootste poesje dat je ooit in Amsterdam hebt gezien,'' zei Katy blij. Ze had een braaf jurkje aan met een punkersriem eromheen, de goede band achter haar zat strak in het witte pak, vintage versterkers kondigden aan: we gaan rocken.

Want Perry mag haar carrière als dochter van twee kerkelijke ouders dan begonnen zijn met een mislukte gospelplaat - ze was toen vijftien - inmiddels is ze van de stevige rechttoe rechtaan rock.

In de Melkweg liet ze gisteren een stukje van haar jeugd horen: The Hokey Pokey. Ze danste even mee, 'put your right foot in, put your right foot out'. ''Dat nummer kan wel een facelift gebruiken dacht ik,'' zei Perry - en begon haar hit Hot 'n Cold. De Melkweg gilde, sprong en filmde. Op de laatste drumroffel gooide ze de gitaar van de gitarist op de grond. Daarna: ''Wie wil deze gitaar? Ik heb 'm net kapotgemaakt.'' Ze koos een gelukkige uit het publiek en liet een vers uit de coulissen aangereikte gitaar zakken.

Perry speelde bijna alle nummers van haar plaat One of the Boys. Ook de ballad Thinking of You, in haar eentje met de akoestische gitaar. Perry's spel bleek degelijk, haar stem klonk goed, en met haar charisma wist ze de zaal stil te krijgen. Hier stond geen aankleedpop van een marketingmachine, maar een meisje dat op eigen kracht succes heeft behaald (ze werd door de jaren heen van verscheidene platenlabels afgegooid).

Gisteren bleek ze vooral een goede performer te zijn, met een goede band achter zich. Ze gaf de fans persoonlijke anekdotes, sprong energiek rond en bedankte iedereen uitbundig voor hun aanwezigheid.

Muzikaal durfde ze tijdens de show ook gas terug te nemen. Zoals tijdens I think I'm ready, waarin de xylofoon en drums langzaam aanzwellen.

Het einde van de show moest natuurlijk knallen, met de grote hit. Om de rockshow compleet te maken dook Perry, nu gehuld in nauwsluitend tijgerpakje, voorzichtig het publiek in. Dat bleek iets te zwaar voor haar jonge fans. (LIEDEWIJ LOORBACH)

Gehoord: Katy Perry
Waar: De Melkweg, zondagavond

Kate Perry bleek gisteren in de Melkweg vooral een goede performer te zijn. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Kate Perry bleek gisteren in de Melkweg vooral een goede performer te zijn. Foto ANP/Robert Vos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden