PlusConcertrecensie

Kate Tempest is een poppoëet met een mening over alles

Lynn Hoogland
Kate Tempest. Beeld Shutterstock
Kate Tempest.Beeld Shutterstock

Waar de eerste albums van de Britse Kate Tempest nog geënt waren op de hiphop, maakt ze op haar derde album The Book Of Traps And Lessons duidelijk de overstap naar spoken word. Het nieuwste werk voelt intiemer, maar niet minder urgent.

Het verschil tussen spoken word en rap? Kort door de bocht kun je stellen dat bij de rap de beat het rijm regeert, bij spoken word is dat precies andersom. Muziek voor mensen die houden van de tekst opzoeken dus. En voor wie dat doet valt er genoeg stof tot nadenken te horen.

In Paradiso opent ze haar set woensdagavond met de dystopische hit Europe is Lost, die anno 2019 een stuk relevanter klinkt dan vier jaar geleden, toen de single uitkwam. Gehuld in het zwart ziet ze eruit als iemand die bij de crew zou kunnen horen, maar zodra ze begint te oreren, haar blonde lokken naar achter gooit en haar hoofd naar boven richt wordt het duidelijk dat we niet met zomaar iemand te maken hebben.

Tempest propt meer lettergrepen in een hap adem dan de meeste mensen in een dag gebruiken, en weet ze stuk voor stuk helder articulerend over te brengen aan het publiek, met haar vrije hand de belangrijke woorden onderstrepend. Ze lijkt een mening over alles te hebben, van selfies (‘And here’s me / outside the palace of me!’) tot de politieke status in haar thuisland: ‘Was that a pivotal historical moment / we just went stumbling past?

Het tweede deel van de set is gewijd aan nieuwer werk, en de toetsenist (een synthesizer is het enige instrument op het podium) heeft nog minder te doen, maar ook a capella staan de woorden van de poppoëet als een huis, en misschien is ze zelfs het sterkst als ze onder een enkel spotje haar partner bezingt in Firesmoke. Het is mooi om te zien hoe ze zelf ook oplicht bij dit nummer, maar ergens hoop je toch ook dat ze zich vooral boos blijft maken.

Spoken Word

Kate tempest
Gehoord 23/10, Paradiso

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden