Plus

Kappersimperium Rob Peetoom is nu van dochter Rochelle

Rob Peetoom (74) geeft na vijftig jaar het stokje van zijn kappersimperium door aan zijn dochter Rochelle (28), het zakelijk brein van de familie. Haar grootste uitdaging wordt het vinden, trainen en behouden van goed personeel.

Fiona Hering
'Toen we de Elandsgrachtsalon begonnen, stuurde ik personeel naar AH om mensen te halen. Gratis knippen is beter dan een lege salon.' Beeld Nicky Onderwater
'Toen we de Elandsgrachtsalon begonnen, stuurde ik personeel naar AH om mensen te halen. Gratis knippen is beter dan een lege salon.'Beeld Nicky Onderwater

Haar nicht, Australisch zangeres en model Cheyenne Tozzi, had gevraagd of ze modellen Jordan Barrett en Presley Gerber én, net als tien jaar geleden bij het 40-jarig jubileumfeest in Tuschinski, Paris Hilton mocht meenemen.

"Hell yeah, bring the whole gang," had de kersverse ceo van Rob Peetoom geantwoord. Helaas waren ze op het laatste moment verhinderd, maar dat mocht de pret niet drukken. Achthonderd genodigden genoten dinsdagavond in SugarCity in Halfweg, waar Rob Peetooms hoofdkantoor zit, van een fijne avond. Het vijftigjarige jubileum van de kapper werd er gevierd met een diner en shows van onder meer Mart Visser, zangeres Naaz en dj's op het toilet.

Twee dagen later genieten Rob Peetoom en zijn dochter Rochelle in de bar van het Soho House nog na van de 'onvergetelijke avond'. Vanwege zijn leeftijd doet de kapper een stapje terug.

"Let wel, ik ga niet met pensioen, ik heb nog zo veel ideeën en plannen, heerlijk dat ik nu alles tegen Rochelle kan spuien en zij ermee aan de slag gaat." Zijn imperium bestaat uit 17 salons, goed voor 420 man personeel. "Rochelle geeft leiding aan alle afdelingen, ik kijk vanaf de zijlijn mee en geef hier en daar advies."

Hij gaat wel op zoek naar een huis in Portugal, vanwege de mooie golfbanen, maar zal nog steeds heen en weer hoppen tussen zijn huizen op Bali, in Barcelona en Sydney. "In Haarlem heb ik ook een slaapkamer in de flat van Rochelle en als ik wil, kan ik in Brooklyn bij mijn andere dochter Savana op de bank neerstrijken. Het is dus niet zo dat ik ga settelen. Ik heb mijn hele leven nergens specifiek gewoond."

Langeafstandsrelaties
Rochelle is de derde van Robs vier kinderen: ­Roger en Alexander uit zijn eerste huwelijk, Rochelle en Savana uit zijn tweede. Ze woonde tot haar elfde in Zandvoort en Haarlem, tot haar vader het op zijn heupen kreeg en het gezin verhuisde naar het Spaanse Calonge. Ze zat er drie jaar op een Catalaanse school, volgde het Condé Nast College of Fashion & Design in Londen, liep stage bij de Britse Vogue, en studeerde met haar zus business administration in Barcelona.

Beiden summa cum laude afgestudeerd, Rochelle zelfs valedictorian, als beste van de klas. Ze is het zakelijk brein van de familie, zegt Rob. "Dat heeft ze van haar moeder. Zelf ben ik wel goed met cijfertjes, maar een enorme chaoot."

Wat ze gemeen hebben, is dat ze workaholic en zeer ambitieus zijn en prima gedijen bij een langeafstandsrelatie. Rochelle heeft al tien jaar een relatie met haar Catalaanse studiegenoot Nicolas Guardans, werkzaam voor een investeringsfonds in Londen. Dat betekent veel heen en weer reizen.

"Ach, ik weet niet beter dan dat mijn ouders elkaar al sinds mijn elfde om de twee maanden zien. Mijn moeder woont nu in Sydney om voor mijn 91-jarige oma te zorgen. Zelf verdeel ik mijn tijd tussen Amsterdam, Haarlem, Bali, Brooklyn en Londen, dat houdt mijn relatie spannend en leuk."

Uitzicht op rijstvelden
Zeven jaar geleden opende Rob Peetoom zijn eerste buitenlandse kapsalon, inclusief Hair Spa, op Bali. Onder de klanten veel Australiërs, 'plus bijna iedere Nederlander die er op vakantie is'. Een Instagramlocatie, zegt Rochelle. "Je kunt er buiten een haarmassage krijgen met uitzicht op de rijstvelden en die zijn heel instagrammable. Digital talents Anna Nooshin en Vivian Hoorn, en zangeres Maan, ze komen er allemaal. Dat trekt klanten die ook zo'n foto willen maken en ons dan taggen."

Uit angst dat er een hotel zou worden gebouwd, huurde haar vader de rijstvelden achter de salon er meteen bij. "Dat heet vooruitdenken." Hij heeft er inmiddels 45 man personeel en continu drie mensen uit Nederland aan het werk die trainingen geven. Ook zijn er plannen voor een zaak in Denpasar op Bali.

Spelletje spelen
Rochelle startte met een nieuwe website en nieuwe software voor het werven van personeel. "Kappers hebben niet altijd een sterk cv klaarliggen, solliciteren kan daarom lastig zijn, dus gaan we nu werken met nieuwe Harversoftware. Zo kunnen ze op hun telefoon bij ons solliciteren door een spelletje te spelen, desnoods in de bus. Het verlaagt de drempel, zeer belangrijk, want we hebben continu goede mensen nodig." Die zijn niet makkelijk te vinden, weet Rob. "De meeste jongeren willen meteen sterkapper zijn; haren vegen, koffiezetten en keihard trainen is er niet meer bij. Tja, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres."

Na de kappersschool wordt toekomstig personeel eerst een of twee jaar opgeleid op de eigen academie, de leerling assisteert in de salon en doorloopt alle examens op kleur- en knip­gebied.

Trots zijn de Peetooms op de geboden carrièremogelijkheden. "We hebben een eigen tijdschrift waarvoor we fotoshoots doen, werken backstage bij tv en modeshows, iemand kan trainer worden op de academie of twee jaar op Bali gaan werken. Sommigen willen een eigen salon, dat kan: dan worden ze eerst manager, daarna partner. Je moet ze iets bieden, anders gaan je sterren weg."

Beste vrienden
Dat Rochelle tegenwoordig 24/7 met haar vader zit opgescheept, vindt ze te gek. "Rob is mijn ­beste vriend, altijd al geweest. Van jongs af aan bespraken we álles." Nu ze zakenpartners zijn, levert dat soms discussies op. Rob: "Je kunt van alles willen, maar je verkoopt geen producten, er zit een maximum aan het aantal klanten dat je kunt handelen. Onze beste zaak zet zo'n 2,5 miljoen om, de minste een half miljoen. Er zijn achttienduizend kapsalons in Nederland, tienduizend daarvan draaien onder de half miljoen, net genoeg om van te eten."

In oktober openden ze een salon in Williamsburg, New York. Binnen twee jaar moet daar veertig man personeel staan. De komende jaren groeien en de kwaliteit behouden wordt de grootste uitdaging, zegt Rochelle. "Er wordt me vaak gevraagd wat de volgende stap is, Miami of Los Angeles, maar dat zou nergens op slaan. Wij moeten groeien vanuit onze eigen academie. Die hebben we nu in Brooklyn, en vier mensen van ons wonen er. Logische volgende stap is het openen van een salon op Manhattan, dan kunnen weer een aantal mensen van het Brooklynteam door. We zouden nooit een salon openen met een team dat we niet kennen, want dan ga je sowieso op je bek."

Haar artistiekere zusje Savana is partner en manager van de vestiging in Williamsburg, in een oude frisdrankfabriek nabij coole hotels The Hoxton en The Wythe. "It fits her like a glove." De salon biedt een 'experience' met lounge, hostess en cocktailbar. Je kunt er snelle skincarebehandelingen met Biologique Rechercheproducten krijgen, en er is een Yume Hair Spa waar je liggend kunt genieten van de behandeling.

Het imperium van de Peetooms bestaat uit 17 salons, goed voor 420 man personeel. De beste zaak zet 2,5 miljoen euro om. Beeld Nicky Onderwater
Het imperium van de Peetooms bestaat uit 17 salons, goed voor 420 man personeel. De beste zaak zet 2,5 miljoen euro om.Beeld Nicky Onderwater

Ze gaan er creatief om met het werven van klanten. Zo organiseerden ze er kort na opening een dag voor moeders met kleine kinderen. Knutselen, hapjes, drankjes - wilde iemand een behandeling boeken, dan was er korting. Rob: "Toen ik achttien jaar geleden de Elandsgrachtsalon begon, stond ik in mijn uppie te knippen, veertien man personeel zat in de keuken. Ik heb ze naar Albert Heijn gestuurd om klanten te halen. Beter gratis knippen dan een lege salon, en dan maar hopen dat ze terugkomen."

Amerikaanse vrouwen
In New York werken de kappers op commissie en zijn ze gefocust op re-bookings. Rochelle geeft een demonstratie in perfect Amerikaans: "O my God, I did your hair today and if next time we just add a few highlights for the summer, it's gonna be amázing." Daar moet je hier niet mee aankomen, zegt ze lachend. "Dan denken klanten: hou op, ik bel wel weer wanneer ik zin heb."

Haar vader: "De Amerikaanse vrouw geeft gemakkelijker geld uit aan beauty. Ik heb er vorige week nog een paar dames geknipt, 250 dollar, en dan geven ze rustig nog 80 dollar fooi."

Ook daar wacht het bedrijf een gouden toekomst. Eerst trokken vooral creatieven naar Williamsburg, nu komen ook de jongens met geld. "Er worden vijfduizend flats aan het water gebouwd en ja, die mensen gaan ook allemaal naar een kapper."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden