Kanshebbers Libris Literatuur Prijs bekend

Esther Gerritsen, Arnon Grunberg, Oek de Jong, Elvis Peeters, Christiaan Weijts en Tommy Wieringa. Dat zijn de auteurs die kans maken op het winnen van de 20e Libris Literatuur Prijs, en de bijbehorende 50.000 euro. De jury heeft de shortlist maandag bekendgemaakt.

enomineerden Tommy Wieringa, Oek de Jong en Esther Gerritsen (2e L) bij de bekendmaking van de nominaties van de Libris Literatuur Prijs. Beeld anp
enomineerden Tommy Wieringa, Oek de Jong en Esther Gerritsen (2e L) bij de bekendmaking van de nominaties van de Libris Literatuur Prijs.Beeld anp

De Libris Literatuur Prijs is een onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Op Christiaan Weijts na zijn alle auteurs er al eerder voor genomineerd geweest, Arnon Grunberg zelfs vijf keer. Zijn roman Tirza won in 2007. De winnaar wordt op maandag 6 mei bekendgemaakt. Vorig jaar ging de prijs naar A.F.Th. van der Heijden voor Tonio.

Ikea-romans
De jury hekelt in het rapport de vele ingezonden 'Ikea-romans', boeken die zijn geschreven als 'een bouwpakket bestaande uit een handvol personages, een groot geheim in het verleden, tegengestelde belangen en loyaliteiten, een verliefdheid hier of juist wroeging en verdriet over een verbroken relatie daar'. Dat deed de jury, met als voorzitter Clairy Polak, naar eigen zeggen verlangen 'naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk'.

De shortlist: Esther Gerritsen met Dorst; Arnon Grunberg met De man zonder ziekte; Oek de Jong met Pier en oceaan; Elvis Peeters met Dinsdag, Christiaan Weijts met Euforie, Tommy Wieringa met Dit zijn de namen. Zij ontvingen als genomineerden elk 2500 euro.

De jury bestaat behalve Clairy Polak uit de recensenten Jan Donkers, Edith Koenders, Mark Schaevers en hoogleraar Lisa Kuitert. Zij lazen dit keer 170 romans.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden