Kabinet steunt Serious Request weer niet

Het kabinet Rutte steunt dit jaar de actie Serious Request van zender 3fm weer niet. Dat stelde minister Lilianne Ploumen van ontwikkelingssamenwerking zaterdag toen zij het Glazen Huis in Enschede bezocht.

De selectie van FC Twente bezocht vandaag het glazen huis Beeld anp
De selectie van FC Twente bezocht vandaag het glazen huisBeeld anp


'We geven per jaar 400 miljoen euro aan dit soort doelen en het Rode Kruis, en Serious Request staat zeker op de agenda van het kabinet', stelde Ploumen in de uitzending tegen dj Giel Beelen. Maar ondanks herhaaldelijk aandringen van Beelen deed Ploumen geen toezeggingen om namens het kabinet een bijdrage aan de actie te schenken.

De kabinetten Balkenende gaven wel altijd een financiële bijdrage aan de actie van 3fm die in de dagen voor kerst geld inzamelt voor een goed doel van het Rode Kruis. Ditmaal gaat de opbrengst van de actie, die tot en met 24 december duurt, naar het tegengaan van de babysterfte.

Tussenstand: 4,3 miljoen

De dj's van 3FM in het Glazen Huis en alle anderen die zich inzetten voor Serious Request hebben inmiddels al 4.292.293 euro ingezameld. Dat liet een woordvoerster van de radiozender zaterdag weten.

Vrijdag stond de teller na drie dagen niet eten en non-stop radio maken vanuit het Glazen Huis in Enschede op 2.958.873 euro.

Vorig jaar was de stand na vier dagen actie voeren voor het Nederlandse Rode Kruis 1.972.140 euro. In totaal werd toen vanuit het Glazen Huis in Leiden een recordbedrag van ruim 8,6 miljoen euro opgehaald.

Ongekende actiebereidheid
Giel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra lieten zaterdag weten diep onder de indruk te zijn van de enorme toestroom van mensen naar de Oude Markt in Enschede en de ongekende actiebereidheid door het hele land. Het staat al sinds de dj's zich dinsdagavond opsloten in de doorzichtige studio, onafgebroken vol op het Twentse plein. Vrijdag telde de politie in 24 uur tijd 74.000 mensen op de Oude Markt. 3FM-zenderbaas Wilbert Mutsaers noemde dat aantal zaterdag 'onvoorstelbaar'.

Een deel van het succes schuilt volgens Michiel Veenstra in het doel van dit jaar; de bestrijding van babysterfte. "Iedereen met kinderen kan zich voorstellen hoe verschrikkelijk het moet zijn om een kind te verliezen. Het verdriet van een moeder is universeel.' Ook worden meer dan ooit door het hele land initiatieven genomen om geld in te zamelen. En veel van die initiatieven zijn ook al veel eerder gestart. Giel Beelen: "Voordat wij het huis ingingen, waren er al acties klaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden