Juryvoorzitter World Press Photo niet blij met winnaar

Juryvoorzitter Stuart Franklin is het niet eens met de verkiezing van de World Press Photo van het jaar.

Tom Kieft
De World Press Photo van het jaar. Beeld Burhan Ozbilici/World Press Photo
De World Press Photo van het jaar.Beeld Burhan Ozbilici/World Press Photo

Het gaat om de foto van de 22-jarige Turk Mevlüt Altintas die vorig jaar december de Russische Ambassadeur Andrej Karlov neerschoot op de opening van een fototentoonstelling in Ankara. De maker van de foto is de Turkse AP-fotograaf Burhan Özbilici.

Franklin - een van de 9 juryleden - stemde tegen de verkiezing van de foto. Nu de foto toch als winnaar uit de bus is gekomen, schreef hij maandag in The Guardian een opiniestuk waarin hij zich kritisch uitspreekt tegen de keuze van zijn mede-juryleden. 'Ik stemde tegen, sorry Burhan. Ik wilde niet dat dit de foto van het jaar werd, maar ik heb de discussie nipt verloren.'

"Een ongebruikelijke stap," aldus Lars Boering, directeur van World Press Photo, die van tevoren door Franklin op de hoogte was gebracht dat hij een artikel voor The Guardian zou schrijven. "Dit past bij onze transparante houding. Het is een goed en welkom debat, een debat overigens dat niet nieuw is. Wij zijn nu zelf in gesprek met de overige juryleden, om ervoor te zorgen dat hun visies ook voor het voetlicht komen."

Verwerpelijk
Op de foto zie je het levenloze lijf van de Russische ambassadeur. Op de voorgrond de aanslagpleger met het moordwapen in zijn hand, zijn andere hand omhoog gericht en zijn mond open. Hij schreeuwt zijn laatste woorden - vlak na het maken van de foto werd de schutter zelf doodgeschoten.

'Het is een foto van een moord, de moordenaar en het slachtoffer, beiden in dezelfde foto te zien, en is moreel net zo verwerpelijk om te publiceren als een onthoofding door een terrorist,' aldus Franklin.

Hij zegt het onverstandig te vinden om de betreffende foto een groot podium te bieden als World Press Photo van het jaar, omdat dit mensen die eenzelfde daad overwegen zou aanmoedigen. 'Het herbevestigt de connectie tussen martelaarschap en publiciteit.'

Wel prijst Franklin de mate waarop Özbilici zijn vak als persfotograaf begrijpt - en noemt zijn reflex onmiddellijk naar zijn camera te grijpen 'heldhaftig'. 'Maar het is controversieel om een foto waarop een moord met voorbedachte rade wordt afgebeeld maximale publiciteit te geven als World Press Photo van het jaar.'

Op internet is ook discussie over een andere serie; de Iraanse freelance fotojournalist Morteza Nikoubazl richtte zich op Facebook tot Boering omdat een foto uit een serie van zijn landgenoot Hossein Fatemi in scène zou zijn gezet. "Er is iets vreemds aan de hand tussen fotografen in Iran", aldus Boering. "Vooralsnog is er geen bewijs, maar de zaak wordt onderzocht."

null Beeld Burhan Ozbilici/World Press Photo
Beeld Burhan Ozbilici/World Press Photo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden