PlusNieuws

Jury van het Nederlands Theaterfestival kiest 12 beste voorstellingen van het seizoen

Twaalf voorstellingen worden door de jury van het Nederlands theaterfestival als ‘het beste van het afgelopen theaterseizoen’ bestempeld. Voor het derde jaar op rij zit er een voorstelling van regisseur Erik Whien bij.

Lorianne van Gelder
De dokter, ITA recensie, naamsvermelding verplicht. Beeld fotograaf © Dim Balsem
De dokter, ITA recensie, naamsvermelding verplicht.Beeld fotograaf © Dim Balsem

De jury van het Nederlands Theaterfestival koos twaalf voorstellingen uit die zij dit jaar het belangrijkste en best van het seizoen vindt: zes producties voor de grote zaal, vijf voor de kleine zaal en één locatievoorstelling.

Opvallende afwezige bij de selectie dit jaar is een productie van Ivo van Hove, directeur en regisseur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en de facto gastheer van het festival rond de voormalige stadsschouwburg. De Dokter van ITA is wel geselecteerd, maar die voorstelling was in handen van regisseur Robert Icke.

Ook niet geselecteerd: de voorstellingen van Eric de Vroedt, artistiek leider en regisseur van Het Nationale Theater, in Den Haag. Met de Leedvermaaktrilogie van Judith Herzberg, een vijf uur durende theatermarathon, maakte hij kans, maar het kon de jury niet genoeg bekoren.

Opvallend is dat veel van de geselecteerde producties een bewerking zijn van een boek. Slachthuis 5 bijvoorbeeld, door regisseur Erik Whien bij het Theater Rotterdam, naar het gelijknamige boek van Kurt Vonnegut. Verder zijn Het wonderbaarlijke voorval van de hond in de nacht (Theateralliantie, regie Pieter Kramer) naar het boek van Mark Haddon en Lichter dan ik (door Korthals Stuurman, regie Olivier Diepenhorst) naar het boek van Dido Michielsen geselecteerd. Door de jury ook gekozen: De meester en Margarita door Orkater/De nieuwkomers-Konvooi naar het boek van Boelgakov. Al jaren spelen boekbewerkingen een grote rol in het theater, en de selectie onderstreept die trend.

Niet alles te zien

Het idee is dat de voorstellingen in de week van het festival worden hernomen, maar dat is niet altijd mogelijk. Dit jaar lukt dat bijvoorbeeld niet met Trojan Wars, een vijf uur durende jeugdtheaterproductie van HNTJong/Het Nationale Theater. De meester en Margarita is al eerder dan op het festival te zien.

Wel opnieuw te zien tijdens het festival: BAAAAAA van Circus Treurdier, Girls & Boys van Toneelgroep Oostpool (regie Daria Bukvic), Lady Chatterley’s Lover (toneelgroep Amsterdam, voorheen De Warme Winkel), dans en performancevoorstelling Winter/21/J. van Ryan Djojkarso / LIGI, La Codista van Wunderbaum en Salomonsoordeel van TG Ilay.

De Nederlandse Toneeljury roemt de 425 gezelschappen, makers, theaters en belangenorganisaties die eensgezind in coronatijd beloofden dat ze er zouden zijn als de zalen weer open mochten. ‘Ze deden de belofte dat door de lockdown de waarde van de kunst niet verloren gaat. De belofte dat straks, als de zalen weer open zouden gaan, iedereen er weer staat. Dit seizoen laat zien dat de makers zich ruimschoots aan die belofte hebben gehouden.’ De jury noemt de twaalf voorstellingen ‘een ode aan de makers en het publiek die samen het theater maken.’

De jury wordt voorgezeten door presentator Hadassah de Boer. Verder zitten er programmeurs, een recensent, en een schouwburgdirecteur (Dianne Zuidema van de schouwburg Amstelveen) in. Op het festival worden de belangrijkste acteursprijzen, de Louis d’Or en Theo d’Or, tijdens het Gala van het Nederlands theater uitgereikt.

Het Nederlands Theater Festival, van 1 t/m 11 september in Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden