PlusFilmrecensie

Jump, Darling: aandoenlijke indie over generatiekloof tussen oma en kleinzoon

De Canadese indie Jump, Darling springt in het oog door de tedere verbeelding van de relatie tussen een homoseksuele man en zijn dementerende grootmoeder. Zware onderwerpen als alcoholisme, homofobie en dementie worden op een menselijke manier in het verhaal verwerkt.

Roosje van der Kamp
Cloris Leachman en Thomas Duplessie in het Canadese indie-drama Jump, Darling. Beeld
Cloris Leachman en Thomas Duplessie in het Canadese indie-drama Jump, Darling.

Het Canadese indie-drama Jump, Darling gaat over Russell (Thomas Duplessie), die onder zijn dragnaam Fishy Falters in een lokale bar optreedt in ruil voor drank. Russell heeft zijn stadse leven achter zich gelaten en heeft onderdak gezocht bij zijn bejaarde oma die aan dementie lijdt. Dit lijkt aanvankelijk vooral om misbruik te maken van haar mentale toestand – door haar dementie kan Russell met gemak van haar stelen om zijn alcoholisme te financieren – maar gaandeweg neemt hij een zorgende rol op zich.

Jump, Darling laat de weerszijden van de generatiekloof tussen oma en haar kleinzoon zien. Als een balletdanser laveert de film door zware onderwerpen als dementie, alcoholisme en intergenerationeel trauma. Debuterend regisseur Phil Connell zegt misschien weinig nieuws over deze onderwerpen, maar weet ze wel op een menselijke manier in een verhaal te verwerken.

Hoewel de film draait om Russell is het zijn oma Margaret (een van de laatste rollen van de in januari 2021 overleden Cloris Leachman) die de show steelt. Ze is kribbig maar empathisch als de dementerende oude vrouw en weet het uithoudingsvermogen van een aftakelende geest perfect te verbeelden.

Waar Russell op de vlucht is voor zijn oude leven – zijn ex, zijn baan, zijn oude dromen – klampt Margaret zich juist vast aan haar vertrouwde bestaan. Ze kan eigenlijk niet meer op zichzelf wonen, maar wil niet naar een verzorgingstehuis.

Het zijn de scènes tussen deze twee tragische figuren – een jonge homoseksuele man die zijn leven weer op de rit probeert te krijgen en een oude dementerende vrouw die probeert zo weinig mogelijk van haar leven te verliezen – die van Jump, Darling een aandoenlijke film maken.

Jump, Darling

Regie Phil Connell
Met Cloris Leachman, Thomas Duplessie, Linda Kash, Jayne Eastwood
Te zien via Picl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden