PlusInterview

Julidans in het Vondelpark: ‘We stoppen pas als de bliksem inslaat’

Voor het eerst gaat Julidans van start in het Vondelpark. Weer of geen weer, rijpe en groene dansers trotseren de elementen. ‘Als het regent, kruipt iedereen op de tribune bij elkaar onder de paraplu.’

Lucky Shots van Cie. Woest staat 12 juli in het Vondelpark Openluchttheater.Beeld Amaury Avermaete

“We gaan heel bewust ook de stad in met het festival,” stelt Anita van Dolen. Ze is directeur van Julidans, dat zich voor een groot deel afspeelt in de theaters rond het Leidseplein. “Buiten bereik je weer ander publiek. Zelf hou ik ook erg van die speciale sfeer als je samen ergens naar een voorstelling kijkt met daglicht in plaats van in een donker theater.”

Sarah Ringoet is een van de makers die terugkeert. Vorig jaar stond haar solo in Podium Mozaïek, nu is haar duet Latch in het park te zien (op 12 juli). “Wat ik zo bijzonder aan haar vind, is dat ze zowel met taal werkt als met het lichaam en dat ze ook echt met haar performers samenwerkt. In deze nieuwe voorstelling zijn dat Niek Vanoosterweyck en Charles Pas, beide studenten aan de Mime Opleiding in Amsterdam.”

Nog geen professionals dus, maar Van Dolen wil naast grote namen als Sidi Larbi Cherkaoui, die dit jaar het festival afsluit, ook altijd graag de nieuwe generatie tonen.

Dansers zijn het evenmin.

“Inderdaad: geen dansers, maar wel bewegers. We nemen het sowieso ruim bij Julidans; de grenzen tussen disciplines zijn niet meer zo strikt. Ringoet zoekt naar de mogelijkheden van beweging als taal, ook al is het geen pure choreograaf. Haar stuk gaat over synchroniciteit. In het leven ben je vaak alleen, maar soms loop je even samen met een ander op. De titel betekent ‘klik’: ze laat zien hoe je met iemand fysiek kunt klikken.”

Joelende vrouwen

“We hebben de wonderbaarlijkste condities hier,” verklaart Julie Vegter, die tijdens de zomermaanden twaalf keer dans in het Vondelpark programmeert. Voor drie programma’s werkt ze samen met Julidans. Daardoor is ook werk van buitenlandse makers te zien, zoals ­Sage van de Zwitserse Andrea Boll (5 juli), aangekondigd als ‘een ode aan de denkende en voelende mens’.

“Er kunnen hier lekker veel mensen komen kijken: er zijn maar liefst 1350 zitplaatsen. Het publiek is meestal net zo divers als de vegetatie in het park: van danskenners, familie en vrienden tot toevallige passanten. Vaak zijn ze erg enthousiast. Vorig seizoen nog stond bij de voorstelling van Andreas Hannes een grote groep mensen voor het podium te springen en zaten er joelende vrouwen op de tribune. De reacties zijn vaak heerlijk direct.”

“Maar het is geen gemakkelijk podium voor dansers: het heeft de vorm van een trapezium. Verder is het back to basics. De kleedkamers zijn containers en er hangen maar een paar lampen in het grid. Je treedt op met daglicht, geraffineerde lichtplannen zijn niet aan de orde.”

Honden en papegaaien

“De elementen en alles wat je niet kunt verzinnen, spelen hier mee: ronkende vliegtuigen, gillende papegaaien, blaffende honden en uitbundige zwervers. Dat voegt allemaal extra spanning toe. Maar wij gaan altijd door, behalve als de bliksem inslaat.”

Als het heet is, moeten de dansers gympen aan, anders krijgen ze blaren op hun voeten. Als het regent, moeten ze opletten dat ze niet uitglijden. Regen is, tenzij het om slagregens recht op de dansvloer gaat, geen reden om te stoppen.

“Keiharde slagregen nekt ons, maar moesson kunnen we aan. En wie dans ziet terwijl het regent, vergeet die voorstelling nooit meer. Iedereen kruipt bij elkaar onder de paraplu. Dat is woest romantisch.”

Julidans: 5, 6 en 12/7 Vondelpark Openluchttheater.

Meer buitenvoorstellingen tijdens Julidans:

Hors-Champ, Ivana Müller
Acteur worden in plaats van toeschouwer, door het script dat klaarligt in een tweepersoons­tentje aan je tegenspeler voor te lezen. ­Erasmuspark, 6 en 7 juli, gratis.

Off-Venue, Whynot
Fietsen langs locaties met een bijzondere architectuur waar aanstormend of gevestigd talent in actie komt. Amsterdam-West, 6 en 7 juli, gratis.

Urban Bodies Project, Yolanda Gutiérrez
Wandelen met koloniale wetenswaardigheden op je koptelefoon en live ontmoetingen met dansers. Startpunt ITA, 12-14 juli.

Us Swerve, Alex Baczynski-Jenkins
Genieten van gedichten over verlangen die worden uitgesproken door skaters, terwijl zij vrijuit door de ruimte rijden. Stedelijk Museum, 12-14 juli, gratis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden