PlusMuziekrecensie

Jubileumbox is zwanenzang van de Ierse Clannadfamilie

Stefan Raatgever
null Beeld

De luxueuze box die Clannads 50-jarig bestaan markeert, bevat een familiestamboom op posterformaat. Daarop staat uitgetekend hoe het huwelijk van Leo Brennan met Maire Duggan negen kinderen opleverde. Vier van hen vormden in 1970 Clannad (‘familie’ in het Gaelic), samen met twee broers van moeder Maire, Padraig en Noel Duggan.

Een halve eeuw later is deze generatie van de familie klaar voor haar muzikale afscheid. Padraig Duggan overleed in 2016. Zus Eithne (ook wel: Enya) stapte al in 1982 uit de groep. Met de broers Ciaran (66) en Pol (63), zus Moya (67) en hun oom Noel (71) brengt Clannad nu als kwartet zijn zwanenzang. Met twee nieuwe liedjes, maar vooral een lijvig overzicht van een uitzonderlijke carrière.

Dat de in 1982 verschenen single Theme from Harry’s Game nog steeds de enige volledig Iers gezongen top 10-hit in de Britse hitlijsten is, symboliseert de unieke positie van de groep. Clannad verkoos altijd traditioneel boven modieus en bleef volstrekt trouw aan zijn wortels in de Keltische volksmuziek. Het leverde een mystieke en dromerige sound op. New age, zeiden sommigen, hoewel de band dat predicaat nooit zelf gebruikte.

Die mysterieuze klanken bereikten slechts via één ander kanaal de wereld buiten Ierland. Zus Enya (inmiddels 58) voegde zich in 1980 als jonkie bij de groep als toetseniste en zangeres, bleef twee albums en vertrok nadat de groep de bandmanager had ontslagen en zij zich met hem solidair had verklaard. Eind jaren tachtig slaagde zij erin de Keltische droompop toegankelijk te maken voor een breder publiek. Dankzij de hit Orinoco Flow en het album Watermark uit 1988 werd ze een wereldster, die nog altijd onafhankelijk opereert.

Altijd stijlvast

De oeuvrebox poogt liefst 16 albums en verschillende losse projecten samen te vatten. Enya krijgt er slechts een bescheiden plekje, hoewel de onderlinge relatie volgens de Brennans onbeschadigd is gebleven.

Dat de band sinds 1997 maar twee nieuwe platen heeft afgeleverd, maakt voor de toon van het oeuvre weinig uit. Clannad bleef stijlvast, al staat op het album Macalla uit 1985 een song die de wetten van de popmuziek het dichtst benadert: In a lifetime. Dit duet met U2-zanger Bono combineert harp-getokkel met saxofoonspel van King Crimsonlid Mel Collins. Het lied levert ook de titel van de box, die in uitgeklede vorm ook als dubbelalbum verschijnt.

Na het vertrek van Enya koos Clannad vaker voor de Engelse taal. Met de soundtrack voor de ook in ons land uitgezonden tv-serie Robin of Sherwood, uitgebracht op het album Legend uit 1984, bereikte de formatie opnieuw even de mainstream. Songs als Robin (The Hooded Man) en Strangeland zullen bij vele veertigers in hun jeugdherinneringen zijn gegrift.

Clannad was voor de coronacrisis al begonnen aan een afscheidstournee en zou volgende maand zes keer in Nederland optreden. Die concerten zijn nu verplaatst naar volgend jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden