Journalisten Bolt en Follender zijn vrijgelaten

De Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender zijn vrijgelaten. Het tweetal gaat vermoedelijk even naar Ocaña, waar het kantoor van de ombudsman zit, en zal dan doorreizen naar Cúcuta. Voor de vrijlating zou geen losgeld zijn betaald.

ANP
Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender vlak na hun vrijlating. Beeld epa
Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender vlak na hun vrijlating.Beeld epa

Minister Bert Koenders en de ambassadeur hebben al met ze gesproken, meldde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Koenders heeft overgebracht hoe blij Nederland is met de vrijlating van de twee. "Bolt was goed aanspreekbaar en heel opgelucht. Ze hebben een reis voor de boeg door de jungle. We zetten alles in het werk om ze zo snel mogelijk te laten terugkeren naar Nederland.''

Volgens de eindredacteur van Spoorloos, Paul Vertegaal, is absoluut geen losgeld betaald voor de vrijlating van de twee journalisten. Dat zei hij zaterdag op NPO Radio 4. "Het is ook geen eis geweest. Ze zijn per ongeluk ontvoerd. Er lag geen enkel plan aan ten grondslag. Het ziet er echt naar uit dat ze vorige week zaterdag op de verkeerde plek waren.''

Vrijlating
Het duo is vroeg in de ochtend Nederlandse tijd in Convención in Catatumbo overgedragen aan een team van de regionale ombudsman. Deze hulpdienst behandelt doorgaans klachten en conflicten van burgers met de overheid.

Deze ombudsman twitterde het nieuws zelf: "In ruraal gebied in Catatumbo heeft het ELN net aan een commissie van de Ombudsman de twee journalisten overgedragen.'' Convención is het gewelddadige deel van de deelstaat Noord-Santander waar ze zijn ontvoerd.

'Dankbaar'
"We hebben voortdurend met de Colombianen in contact gestaan, die hard aan de vrijlating hebben gewerkt," aldus Koenders. "Ik heb veel waardering en dank voor de bijdrage van de Colombiaanse regering en andere betrokkenen.''Het ministerie in Den Haag heeft de families op de hoogte gebracht en de Nederlandse ambassadeur heeft inmiddels met Bolt en Follender gesproken.

Ook KRO-NCRV, dat Spoorloos uitzendt, is blij en opgelucht: "Wij zijn iedereen die heeft bijgedragen om Derk en Eugenio vrij te krijgen dankbaar. In het bijzonder dank aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.''

Ontvoering
De twee journalisten werden vorig weekend door ELN ontvoerd in de Colombiaanse deelstaat Norte de Santander. Het is een bergachtig gebied, dat als onveilig wordt aangemerkt vanwege de aanwezigheid van meerdere gewapende groepen, waaronder de linkse beweging ELN. Bolt en Follender waren voor het programma Spoorloos op zoek naar een ouder van een door Nederlanders geadopteerd meisje.

Derk Bolt is al vele jaren een bekend gezicht op televisie. Voor Spoorloos reist hij al sinds 1991 de wereld over om mensen weer in contact te brengen met familieleden die uit het oog zijn geraakt. Bolt woont in Amsterdam en heeft twee kinderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden