Journalist Wibo van de Linde (79) overleden

Oud-journalist Wibo van de Linde is donderdag in het bijzijn van zijn gezin overleden. Dat maakte zijn zoon bekend.

Wibo van de Linden in 2012 Beeld anp
Wibo van de Linden in 2012Beeld anp

Van de Linde was al langere tijd ziek. Hij is 79 jaar geworden. De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden.

Van de Linde begon zijn journalistieke loopbaan bij het Amerikaanse persbureau United Press International. In 1963 werd hij bureauredacteur bij het NTS Journaal, de voorloper van het NOS Journaal. Bij de NTS groeide hij door naar verslaggever en presentator.

In 1969 stapte Van de Linde over naar de Avro om daar Avro's Televizier Magazine op te zetten. Hij was daarmee de jongste chef van een actualiteitenrubriek ooit.

Tros Aktua
Na een periode van twee jaar als woordvoerder voor de toenmalige Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties keerde Van de Linde in 1974 terug naar de journalistiek.

Hij werd hoofd informatieve programma's bij de Tros met als opdracht een actualiteitenprogramma op te zetten. Dat werd Tros Aktua. De spraakmakende actualiteitenrubriek was vaak uitgesproken rechts, tot ergernis van links Nederland.

De grootste onthulling van het programma was het oorlogsverleden van de Nederlandse zakenman Pieter Menten. Daarvoor kreeg Tros Aktua in 1977 de Grand Prix Monte Carlo.

Joop van den Ende
In 1984 keerde Van de Linde terug naar de Avro. Vijf jaar later werd hij directielid van James Martin Strategy (JMS), een wereldwijd adviesbureau op het gebied van automatisering. Drie jaar later benaderde Joop van den Ende hem om leiding te geven aan Endemol Duitsland.

Van de Linde werd in 2001 directievoorzitter van de Postcode Loterij in Duitsland en Zwitserland en later ook in Nederland van de Nationale Postcode Loterij en de Sponsor Bingo Loterij.

Van der Linde achter de desk bij Tros Aktua, in 1979 Beeld anp
Van der Linde achter de desk bij Tros Aktua, in 1979Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden