Journalist maakt documentaire over zijn ouders

Frénk van der Linden interviewt Erik van Muiswinkel in het Parool Theater. Van der Linden geeft met zijn indringende documentaire nu eens een kijkje in zijn eigen leven. Foto Jan van Breda Beeld
Frénk van der Linden interviewt Erik van Muiswinkel in het Parool Theater. Van der Linden geeft met zijn indringende documentaire nu eens een kijkje in zijn eigen leven. Foto Jan van Breda

UTRECHT - Journalist Frénk van der Linden heeft donderdagavond tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht een documentaire gepresenteerd over de scheiding van zijn ouders. Na veel strijd hebben zij elkaar na de scheiding in 1971 nooit meer gezien.

Frénk van der Linden en zijn zus Désirée hebben nooit kunnen verkroppen dat hun vader en moeder, na een lang gevecht, elkaar nooit meer hebben gezien. Met de film laat Van der Linden samen met regisseur Gisèla Mallant niet alleen zien wat dat met de kinderen heeft gedaan, maar vooral hoe de ouders het zelf hebben ervaren en hoe ze daar op terugkijken.

De moeder van Van der Linden wordt verliefd op een andere man. Het besluit om uiteindelijk weg te gaan is een langzaam proces dat zich voltrekt tijdens een kleine oorlog in huize Van der Linden. De moeder kan lange tijd, vooral psychisch, niet kiezen tussen haar man en nieuwe vriend. Als eenmaal de vader des huizes zijn vrouw de deur wijst, wordt de scheiding definitief en wordt het leed voor beiden alleen maar groter.

Vader Van der Linden slaat uit verdriet zijn hoofd tot bloedens toe kapot tegen de muur. ''Ja'', geeft hij in de documentaire toe, ''ik heb wel een moment gehad dat ik zelfmoord wilde plegen. Ik wilde de gaskraan openzetten, maar gelukkig ging de deurbel.'' Een huisvriend kwam even een pilsje halen. De moeder van Frénk werd tot twee keer toe opgenomen in een psychiatrische instelling en een keer van het spoor gehaald.

Zus en broer kiezen aanvankelijk partij voor hun vader en schrijven een brief aan de rechter dat ze graag bij hun vader willen blijven wonen. ''Wij waren een van de eerste kinderen die in die tijd aan hun vader werden toegewezen'', aldus Van der Linden. Tien jaar lang zagen ze hun moeder niet, omdat zij degene was die was weggelopen.

In de documentaire vertellen beide ouders, afzonderlijk van elkaar, zonder remmingen hoe de scheiding verliep. De vader zit na bijna veertig jaar nog steeds vol woede en... liefde. ''Sorry Frénk, ik vind het verschrikkelijk voor jullie, maar ik kan het niet. Ik ga liever dood'', zegt hij met liefdevolle razernij in zijn ogen als een ontmoeting wordt gesuggereerd. De moeder vraagt zich ondertussen af: waarom? Ze kijkt terug en zegt: ''De beslissing om weg te gaan was wel goed, maar het verloop niet.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden