Journalist koopt Syrisch paspoort voor Mark Rutte

In Syrië worden valse paspoorten gemaakt die gebruikt worden om Europa binnen te komen. Het verkrijgen van zo'n paspoort is vrij eenvoudig, bewees journalist Harald Doornbos voor de Nieuwe Revu (€). Binnen veertig uur en voor omgerekend zo'n 750 euro had hij een Syrisch paspoort voor Mark Rutte in handen.

Redactie

Doornbos gebruikte een fixer die hem in contact bracht met iemand die valse paspoorten produceert. De vervalser garandeerde hem dat hij met het paspoort Cyprus binnen zou kunnen komen. 'Europa moet je zelf proberen. Of je hebt geluk of niet.' Veertig uur later had hij een paspoort met de foto van de 'Syrische' Mark Rutte - op het paspoort aangeduid als Malek Ramadan - in handen.

Uit onderzoek van Doornbos blijkt dat de paspoorten voornamelijk worden gekocht door drie groepen: Syriërs die tijdens de oorlog mensenrechtenschendingen hebben begaan, niet-Syriërs uit landen waar geen oorlog heerst die een valse Syrische identiteit gebruiken om Europa binnen te komen en Syrië-gangers. De groepen hebben gemeen dat ze door een andere identiteit aan te nemen hopen niet tegen de lamp te lopen in Europa.

Jihadisten
De gevolgen zouden groot kunnen zijn. Doornbos: 'Als het ons lukt om een kwalitatief goed vervalst Syrisch paspoort te kopen dan kunnen Syrië-gangers, Al-Qaeda- en IS-jihadisten datzelfde natuurlijk ook doen (..) Dan is het vervolgens een klein kunstje voor jihadisten om onopgemerkt naar de EU te reizen en daar terreuraanvallen te plegen.'

Volgens Doornbos lijkt het erop dat de paspoorten worden gedrukt in de omgeving van de Noord-Syrische stadjes Azaz en Sarmada. Een netwerk van mensen die de vervalsers helpen zouden zich aan de Syrische en Turkse zijde van de grens bevinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden