PlusTen slotte

Journalist Igor Cornelissen (1935-2021) was een veelschrijver, einzelgänger en jazztrompettist

Vermaard was Igor Cornelissens persoonlijk archief. Op foto’s die bij hem thuis zijn gemaakt, zit de journalist en oud-Paroolmedewerker vaak voor een wand met mappen, vol krantenknipsels en handgeschreven notities. Dit weekend is hij overleden.

Peter van Brummelen
Igor Cornelissen zit te schrijven tijdens een reis in 2005 in Polen. Beeld Hollandse Hoogte / Hans van den Bogaard
Igor Cornelissen zit te schrijven tijdens een reis in 2005 in Polen.Beeld Hollandse Hoogte / Hans van den Bogaard

De digitale revolutie was grotendeels voorbijgegaan aan journalist, auteur en oud-Paroolmedewerker Igor Cornelissen. Toch was hij de laatste tijd actief op Twitter. De tweedehandsboekwinkel die hij met een vriend runde had zelfs een website.

Op die site publiceerde Cornelissen in zijn serie ‘Aantekeningen van een antiquaar’ op 12 maart nog een bijdrage over de provobeweging van de jaren zestig. Het is naar alle waarschijnlijkheid het laatste stuk van de man die een klassieke veelschrijver was. Hij publiceerde niet alleen ontelbaar veel kranten- en tijdschriftartikelen, maar ook romans en geschiedkundige boeken. Afgelopen weekend overleed hij, 85 jaar oud, in zijn woon- en geboorteplaats Zwolle aan een hartaanval.

Het Vrije Volk

Zijn journalistieke loopbaan begon hij in 1956 bij de Deventer editie van het sociaaldemocratische Het Vrije Volk. Twee jaar later ging Cornelissen studeren in Amsterdam, waar hij zich aansloot bij de linkse studenten­beweging Politeia. In 1962 werd hij redacteur bij Vrij Nederland, waar hij 35 jaar in dienst bleef. Bij het opinietijdschrift schreef hij veel over Oost-Europa, Joodse geschiedenis en linkse splinterbewegingen. Zelf was hij tot 1971 trotskist, reden voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst om een dossier over hem aan te leggen. Zijn medeaanhangers van de Russische revolutionair Leon Trotski hadden intussen over de ‘bohemien’ Cornelissen ook enige bedenkingen.

Vetes

Bij Vrij Nederland was Igor Cornelissen een einzelgänger. Met de vele vetes op de redactie bemoeide hij zich niet. Wel kwam hij graag in De Engelbewaarder, het café waar VN-redacteuren na werktijd borrelden. Cornelissen, een groot liefhebber van oude jazz, trad daar ook geregeld als trompettist op met zijn combo ­IGORiginal New Hot Shots.

In 1976 keerde Cornelissen terug naar Zwolle, waar hij de rest van zijn leven bleef wonen in zijn ouderlijk huis. Hij bleef ook na zijn pensionering bij VN schrijven en publiceerde onder meer een vijfdelige reeks memoires. Van 1990 tot 2000 had hij in Het Parool de wekelijkse column Voetnoten.

Prachtig mopperen kon hij ook. Over popmuziek zei hij: “Dat is paardendievenmuziek. Een gruwel en erger dan overspel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden