Joshua Nolet over rel rond prins Bernhard: ‘Nu willen ze een bakkie met ons doen, maar dat hoeft voor mij niet’

Collega’s van prins Bernhard hebben de leden van Chef’Special uitgenodigd om binnenkort koffie te drinken. Woensdag ontstond grote beroering nadat de frontman van die band, Joshua Nolet, op Instagram vertelde dat ‘de prins’ zijn band gevraagd had om gratis op te komen treden bij de komende Grand Prix in Zandvoort. Bernhard is mededirecteur van het circuit.

Jeroen Schmale
Joshua Nolet vertelt in een video dat er ‘precies 0 euro’ zou staan voor een optreden van zijn band tijdens de Grand Prix van Zandvoort. Beeld privebeeld
Joshua Nolet vertelt in een video dat er ‘precies 0 euro’ zou staan voor een optreden van zijn band tijdens de Grand Prix van Zandvoort.Beeld privebeeld

“Ze willen een bakkie met ons doen, begreep ik van onze agent. Dat vind ik allemaal niet zo interessant, dat hoeft voor mij helemaal niet,” vertelt Nolet. Hij verklaart dat de brief waarop hij woensdag los ging niet van de prins zelf afkomstig was, maar van een collega van de neef van koning Willem-Alexander. Nolet: “Hij schreef zoiets als: mijn collega Bernhard zou het leuk vinden als jullie op komen treden tijdens de Grand Prix.”

Nolets uiting van frustratie was vooral een optelsom, vertelt de Haarlemse zanger een etmaal later. “Over hoe we als maatschappij om willen gaan met onze branche en iedereen die werkzaam is in die industrie. En het was vooral gericht op politiek Den Haag, waar men ongelooflijk stil is gebleven na onze acties van afgelopen zaterdag.”

Politici blijven stil

Onder de noemer Unmute Us gingen in de vier grote steden toen zo’n 70.000 demonstranten de straat op, om te protesteren tegen de coronamaatregelen die de evenementensector zo zwaar treffen. De organisatie laakt het uitblijven van een reactie vanuit de politiek op die actie en die radiostilte valt ook bij Nolet totaal verkeerd.

“Het boeit ze gewoon niet, maar zeg dát dan gewoon. Dan weten we dat ook weer. Het is gewoon zo dat artiesten vaak de sluitpost op een begroting zijn. Natuurlijk moeten artiesten in het begin jarenlang buffelen en voor niets spelen. Maar op een gegeven moment moet dat wel klaar zijn.”

Nolets collega Davina Michelle treedt wel gratis en voor niets op in Zandvoort. “Als zij wil spelen, moet ze dat lekker doen. Daar heb ik nul oordeel over. Waar ik wel een oordeel over heb, is over politici die weigeren te reageren op zo’n grote actie als de onze van afgelopen zaterdag.”

Zangeres Davina Michelle schreef het nummer Beat Me voor de Grand Prix. Beeld ANP
Zangeres Davina Michelle schreef het nummer Beat Me voor de Grand Prix.Beeld ANP

Bijval

Nolet krijgt enorm veel bijval op zijn Instagram-post. “Van collega-artiesten, maar vooral ook van de mensen achter de schermen. Technici enzo, zij bedanken me echt. Dat is fantastisch, om hen gaat het vooral. De boel moest even ontploffen.”

Op sociale media krijgt vooral prins Bernhard, al jarenlang omstreden vanwege zijn grote vastgoedportefeuille in met name Amsterdam, nogal wat woedende reacties over de poging om Chef’Special gratis op te laten treden in Zandvoort. Nolet: “Dat was absoluut niet de bedoeling, maar dat is dan collateral damage. Hij krijgt ‘m nu vol in zijn gezicht, omdat hij een lekker symbool is van hoe scheef het allemaal zit. Ik denk dat hij dat wel kan hebben.”

Via een woordvoerder laat de prins weten: “We hebben inmiddels contact gehad met Joshua en aangegeven dat we zijn reactie begrijpen. We hebben ook interviews van Joshua gezien vandaag waarin hij aangeeft dat zijn aanklacht niet tegen F1 en Bernhard persoonlijk zijn gericht.”

De prins en zijn entourage willen verder niet op de commotie in gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden