José James zingt op Valentijnsdag in het Concertgebouw

De Amerikaanse jazz- en soulzanger José James, die sinds vorige maand in Amsterdam woont, geeft op Valentijnsdag een gratis onlineconcert vanuit het Concertgebouw.

Peter van Brummelen

Dat José James een band met Amsterdam heeft, was al langer duidelijk. Op de hoes van zijn in 2015 op het vermaarde jazzlabel Blue Note verschenen album Yesterday I had the blues poseerde de Amerikaan op een brug over een van de Amsterdamse grachten. Sinds vorige maand wonen hij en zijn echtgenote en singer-songwriter Taali in Amsterdam, waar ze beide een jaar lang artist in residence bij het conservatorium zullen zijn.

Hun eerste concert als nieuwe Amsterdammers geven ze op 14 februari samen in het Concertgebouw. Online zal het Valentijnsconcert, waarbij ze klassieke love songs uit zowel de jazz als de pop uitvoeren, gratis zijn te volgen.

In 2013 gaf José James in het Concertgebouw al eens een speciaal Koninginnedagconcert in het Concertgebouw, waarbij hij werd begeleid door het Concertgebouworkest. Voorafgaand zei hij toen in Het Parool: ‘Die gasten zijn echt wereldberoemd. Zoals het Concertgebouw dat zelf ook is. Beste akoestiek van de wereld, toch?’

Tekst gaat verder onder afbeelding

null Beeld -
Beeld -

Conservatorium

Nu verheugt José James zich er op minstens een jaar in Amsterdam te wonen en werken. Uit een persbericht van het Concertgebouw: ‘In Europa was ik eerder bekend dan in Amerika. Het Nederlandse publiek heeft me van het begin af aan echt omarmd - van optredens bij North Sea Jazz, de Melkweg, Paradiso tot en met een samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest. Dé stad in Europa voor ons om naar toe te gaan.’

Aan het Conservatorium van Amsterdam zal James masterclasses en coaching verzorgen aan de jazzafdeling. Taali ( officieel Talia Pnina Billig), die deze maand vanuit Amsterdam haar nieuwe album When did the World Start Ending zal lanceren, gaat les geven aan de popafdeling.

Het Valentijnsconcert van José James en Taali, in de serie Empty Concertgebouw Sessions, zal 14 februari vanaf 20.30 uur te volgen zijn via onder meer de websites van Het Parool en het Concertgebouw.

Sinds vorige maand wonen José James en zijn echtgenote, singer-songwriter Taali, in Amsterdam. Beeld Karston Tannis
Sinds vorige maand wonen José James en zijn echtgenote, singer-songwriter Taali, in Amsterdam.Beeld Karston Tannis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden