PlusGallery Viewer

Jos van der Velde: ‘Je moet beiden met een aankoop kunnen leven’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Zanger Jos van der Velde (63) werd gegrepen door moderne kunst tijdens een bijzondere tentoonstelling die de Belgische ‘kunstpaus’ Jan Hoet ooit organiseerde in Gent.

Redactie
Jan Roeland, Compositie met bloem, tak en twee rechthoeken (2012), Slewe Gallery. Beeld Slewe Gallery
Jan Roeland, Compositie met bloem, tak en twee rechthoeken (2012), Slewe Gallery.Beeld Slewe Gallery

Wat betekent kunst voor u?

“Ik denk dat dit herkenbaar is: een cruciale ervaring die je verdere leven beïnvloedt. Wat betreft hedendaagse kunst is 1986 voor mij de Rubicon gebleken. Jan Hoet organiseerde dat jaar de Chambres d’Amis in Gent, dat op dat moment nog geen museum voor moderne kunst had. Het concept achter deze tentoonstelling was daarom dat beeldend kunstenaars tijdelijk onderdak zouden vinden bij Gentenaars, die daartoe een deel van hun huis ter beschikking stelden. In een paar dagen bezochten we allerlei particuliere huizen in de stad en nog steeds zie ik de ruimten voor me waar onder anderen Niek Kemps, Sol Lewitt, Mario Merz, Joseph Kosuth en Niele Toroni hun werk hadden gemaakt. De confrontatie met hedendaagse kunst in een woonomgeving vond ik fantastisch – en daarbij het besef: had ik hier gewoond, ik had meegedaan.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Thuis was er belangstelling voor muziek en verder voor het mooie en goede in het algemeen. Voor de keuzes die ik zelf maak, heb ik mijn eigen pad gevonden.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“In de eerste plaats een tentoonstelling in een museum, maar ook een galeriebezoek is heel plezierig, omdat je dan vaak meerdere werken van een kunstenaar kunt zien. Beurzen zijn over het algemeen te druk om echt goed te kunnen kijken, maar bieden wel een mooi overzicht. Verder is internet goed voor een eerste indruk. Atelierbezoek volgt vaak als je al werk van de kunstenaar hebt.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Zo’n drie keer per jaar, vaak uniek werk.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Wij kopen als regel in een galerie, en heel soms op een beurs. Overigens, fijn dat de KunstKoopregeling onlangs is voortgezet.”

Simon Benson, The Wind Formed West Bay (2019), Galerie Phoebus. Beeld Galerie Phoebus
Simon Benson, The Wind Formed West Bay (2019), Galerie Phoebus.Beeld Galerie Phoebus

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ja, want je moet er beiden mee kunnen leven en is er aarzeling, dan kan de een de ander proberen te overtuigen. Dat is altijd een leuk spel: juist door te benoemen, scherp je je blik en argumentatie.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Omdat wij tekeningen verzamelen, is Galerie Phoebus in Rotterdam aantrekkelijk, met een aantal uitstekende tekenaars zoals Simon Benson, Toine Horvers en Henk de Looper. Bijzonder is Galerie Slewe in Amsterdam, vanwege de fraaie ruimte en de vaak uitgewogen exposities van kunstenaars die abstract-minimaal werken. Galerie Kristof de Clercq in Gent bezoeken we graag voor kunstenaars als Vicken Parsons en German Stegmaier.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik denk: meer in de lijn van het al verzamelde. Eduardo Chillida: lapidaire architecturale vormen, verfijnd en stoer tegelijk. Het werk van Dan Walsh oogt bij een eerste blik misschien vlak en eenvormig, maar is dat beslist niet. Langzaam kijken, ik houd er zeer van. De schilder Robert Ryman heeft het eens mooi gezegd: ‘I want to raise the issue of silence’.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Simon Benson is een tekenaar die al decennia aan een consistent en rijkgeschakeerd oeuvre met thema’s als architectuur, filosofie, literatuur, kunstgeschiedenis en actualiteit werkt. Steven Aalders, vanwege zijn helderheid in complexiteit. Jan Roeland, zo veel met zo weinig.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen?

www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden