Joost Zwagerman schrijft Boekenweekgeschenk

Joost Zwagerman (1963) schrijft het Boekenweekgeschenk voor de 75e editie van de Boekenweerk. Foto GPD/David van Dam Beeld
Joost Zwagerman (1963) schrijft het Boekenweekgeschenk voor de 75e editie van de Boekenweerk. Foto GPD/David van Dam

AMSTERDAM - De 75e editie van de Boekenweek draait volgend jaar om jong zijn. 'Het kind, de jeugd, de jongere' staat centraal tijdens het literaire festijn van 2010, maakte de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag bekend.

Joost Zwagerman (1963) schrijft het Boekenweekgeschenk voor deze jubilerende editie. De Boekenweek, van 10 tot en met 20 maart, wordt gehouden onder het motto 'Titaantjes - Opgroeien in de letteren'.

Dit is ontleend aan het gelijknamige verhaal van Nescio uit 1918, dat begint met een van de beroemdste zinnen uit de Nederlandse literatuur: 'Jongens waren we - maar aardige jongens'.

De Nederlandse en internationale literatuur is rijk aan romans over de periode die leidt naar volwassenheid, aldus de CPNB. Schrijvers creëerden hoofdpersonen die legendarisch zijn geworden, zoals Multatuli met Woutertje Pieterse, Theo Thijssen met Kees de Jongen, Cissy van Marxveldt met Joop ter Heul, Ferdinand Bordewijk met Jacob Kattadreuffe en Vladimir Nabokov met Lolita.

Ook recent zijn titels verschenen waarin het kind of de jeugd een belangrijke rol speelt, zoals Joe Speedboot van Tommy Wieringa, De Helaasheid der Dingen van Dimitri Verhulst, Echte Mannen Eten Geen Kaas van Maria Mosterd en Het Diner van Herman Koch.

Joost Zwagerman debuteerde in 1986 met de roman De Houdgreep. Sindsdien verschenen van hem poëziebundels, romans, essays, columns en kritieken. De schrijver ontving vorig jaar De Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre. Komende dinsdag vindt in Paradiso in Amsterdam een groot feest plaats ter ere van de twintigste verjaardag van zijn succesvolle roman Gimmick. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden