Joost van Bellen: 'Tot 10 jaar geleden heb ik Prince verfoeid'

Prince was een man met twee gezichten: hoffelijk en keihard, haast meedogenloos. Het Parool verzamelt herinneringen aan de legendarische artiest. Dit keer: Joost van Bellen over vertrapte Princeplaten.

Paul Vugts en Gudo Tienhooven
Joost van Bellen Beeld Mats van Soolingen
Joost van BellenBeeld Mats van Soolingen

'Hij had in 1990 opgetreden in Leeuwarden en zou daarna een afterconcert geven waarvoor hij de RoXY had uitgekozen. Een hoop gedoe, weken van tevoren al. De week voorafgaand liep zijn security al rond met van die spiegeltjes aan stokken. Prince was paranoïde. We hadden speciaal licht en geluid moeten huren en werden totaal overgenomen," zegt Joost van Bellen.

"Loïs Lane moest optreden en het moest echt een insidersding zijn waar we geen reuring aan mochten geven." Prince arriveerde in een limousine die het Singel blokkeerde en bleef daar een half uur, drie kwartier in zitten. "Uiteindelijk komt er zo'n klein, parmantig, insectachtig mannetje naar binnen, tussen drie van die gorilla's. Hij loopt het trapje af en gaat zitten in het halletje waar het tegen de ruiten aangeplakte publiek hem kon zien," zegt Van Bellen.

"Eddy de Clercq (medeoprichter en dj) had een nummer gemaakt dat Prince in een sample had gebruikt. Daarvoor had hij nooit betaald, maar dat gaf niet. Eddy kon er niet bij zijn, maar had mij gevraagd een 12-inch van het origineel aan Prince te geven. Ik loop op hem af, maar word op drie meter tegengehouden. Ik moest die 12-inch maar naar zijn Amerikaanse manager sturen."

Van Bellen zette door, probeerde Prince nog eens te benaderen en kreeg een duw van een bewaker, waardoor hij zijn evenwicht verloor. "Even later staat hij op en vertrekt weer. Wij pissig. Iederéén was een ster, vonden wij, en hij moest zich niet aanstellen. We hebben het flink op een zuipen gezet. Jet Brandsteder, de koningin van de RoXY, heeft alle Princeplaten uit onze collectie vertrapt onder haar naaldhakken of haar tanden erin gezet. De hele verzameling is die nacht vernietigd. Je moet toch wat. Ik was geen Princefan meer. Tot tien jaar geleden heb ik hem verfoeid. Toen heb ik besloten me eroverheen te zetten."

Heeft u herinneringen aan, anekdotes over of foto's met Prince? Of was u bij een concert van His Royal Badness in Amsterdam? Stuur uw verhalen naar nieuwsdienst@parool.nl.

Joost van Bellen

Resident-dj en artistiek leider Joost van Bellen van de RoXY had Prince 'bijna, bij-na, bij-na' in de vermaarde club aan het Singel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden